ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: Η «βασίλισσα» της Ισπανίας

Μαδρίτη: Η «βασίλισσα» της Ισπανίας

Καταπράσινα πάρκα, επιβλητικές πλατείες, τρία από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης, είναι κάποια μόνο από τα χαρακτηριστικά της πρωτεύουσας της Ιβηρικής χερσονήσου.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Σίσσυ Γκουρνέλου

Η Μαδρίτη παρ 'όλη τη βαριά της ιστορία εξελίσσεται συνεχώς σε μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα που προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της και πολλούς λόγους στους τουρίστες για να την προτιμήσουν.

Το «χιλιόμετρο Μηδέν» και η «αγαπημένη Σοφία»

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την «ημισέλινο» δηλαδή την Puerta de Sol (Πύλη του Ήλιου), η οποία φιλοξενεί το Δημαρχείο στον πύργο με το ρολόι. Ακριβώς έξω από αυτό αν κοιτάξετε στο έδαφος θα βρείτε το «Μηδέν Χιλιόμετρο». Το σημείο που θεωρείται το κέντρο όλου του οδικού δικτύου της χώρας. Οι Ισπανοί τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς μαζεύονται σε αυτή την πλατεία και σε κάθε χτύπο του ρολογιού τρώνε μια ρόγα σταφύλι για καλή τύχη.

klm0

Από κει όποιον δρόμο και να πάρετε θα σας οδηγήσει σε κάποιο αξιοθέατο της πόλης. Προτιμήστε το περπάτημα μιας και η πόλη είναι γεμάτη άνετους πεζόδρομους που σχεδόν πάντα καταλήγουν σε κάποια πλατεία. Πέντε λεπτά από την Sol βρίσκεται η Plaza de Oriente (Πλάθα ντε Οριέντε) και ακριβώς απέναντι το Ανάκτορο! Οι Ισπανοί έχουν ιδιαίτερη αγάπη στη Βασίλισσά τους Σοφία. Το βασιλικό ζεύγος που τα τελευταία χρόνια απασχολεί συνεχώς τα Μέσα με σκάνδαλα (τη μια οικονομικής φύσεως και την άλλη γύρω από την ερωτική ζωή του Χουάν Κάρλος) δεν μένει πια εκεί, οπότε το παλάτι χρησιμοποιείται μόνο για εκδηλώσεις.

Επίσκεψη στον Δον Κιχώτη

Δέκα λεπτά από το παλάτι βρίσκεται η Plaza de España (Πλάθα ντε Εσπάνια) με έναν από τους μεγαλύτερους Ισπανούς συγγραφείς τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες να «εποπτεύει» τη μεγαλύτερη λογοτεχνική του φιγούρα: τον Δον Κιχώτη και τον πιστό του ακόλουθο Σάντσο Πάντσο. Το γιγαντιαίο κτίριο που βρίσκεται πίσω από την πλατεία χτίστηκε όταν η χώρα ζούσε κάτω από τον ζυγό του Φράνκο απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα οικοδομικά υλικά να είναι δυσεύρετα. Γι'αυτό και η ολοκλήρωσή του θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία από το καθεστώς.

«Σκαρφαλώνοντας» στο Τemplo de Debod

Aκριβώς πάνω από την πλατεία της Ισπανίας «κρέμεται» το Templo de Debod, δώρο της Αιγύπτου στην Ισπανία. Το 1960 η Αίγυπτος ξεκίνησε τη κατασκευή ενός φράγματος στα νότια της χώρας και με τον φόβο της καταστροφής των ναών που βρίσκονταν εκεί ζήτησε τη βοήθεια ξένων χωρών. Η Ισπανία ανταποκρίθηκε θετικά και το 1968 έλαβε ως δώρο τους τρεις από τους ναούς. Η τοποθέτηση των πετρών έγινε με λάθος τρόπο κάτι που όμως δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα όσους επισκέπτονται το πάρκο για το πρωινό τους τρέξιμο.

Διασχίζοντας τη Gran Via

Για να επιστρέψετε στο κέντρο της πόλης προτιμήστε την Gran Via (Γκραν Βία), το γνωστότερο δρόμο της πόλης, γεμάτο καφέ, μαγαζιά και θέατρα. Εάν πεινάσετε μπορείτε να πάρετε στο χέρι ένα bocadillo con jamon, δηλαδή σάντουιτς με προσούτο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα εθνικά φαγητά των Ισπανών. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανοίξει παντού μαγαζάκια που πωλούν αλλαντικά για το χέρι... κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει με το παγωμένο παγωτό στην Ελλάδα...

chorizo
gran via

'Ωρα για tapas!

Η πόλη δίνει στους επισκέπτες της την ευκαιρία να βρουν οποιαδήποτε κουζίνα επιθυμούν. Ως μητρόπολη που σέβεται τον εαυτό της προσφέρει δεκάδες επιλογές για κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Όμως δεν γίνεται να φύγετε και να μην επισκεφθείτε ένα tapas bar στο οποίο θα γευθείτε τις παραδοσιακές γεύσεις της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές: οι patatas bravas, (τηγανιτές πατάτες με κέτσαπ ή μαγιονέζα), το chorizo (χωριάτικο λουκάνικο), οι κροκέτες, οι πιπεριές, η τορτίγια (ομελέτα με πατάτες), η paella, (ρύζι με σαφράν το οποίο έχει κρέας ή λαχανικά ή και τα δύο μαζί) και φυσικά το jamon.

food2

Αν μπείτε στο tapas bar και σας φανεί βρώμικο το πάτωμα τότε σίγουρα πρέπει να καθίσετε! Ο μύθος λέει ότι όσο καλύτερο είναι το φαγητό του μαγαζιού τόσες περισσότερες χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες πετάγονται στο πάτωμα..

Μη ξεχάσετε να τιμήσετε και το Mercado de San Miguel, μια αγορά με παραδοσιακά και φρέσκα προϊόντα, πλήρως ανακαινισμένη πριν λίγα χρόνια, η οποία στεγάζεται σε κτήριο του 1916. Εκτός από τα ψώνια σας μπορείτε να κάτσετε για ένα κρασάκι ή να παρακολουθήστε μια συναυλία!

Στο τρίγωνο της τέχνης

Η ισπανική πρωτεύουσα είναι σημαντικός προορισμός όσον αφορά τα μουσεία με το Prado, το Thyssen Bornemisza και το Reina Sofia να κλέβουν την παράσταση. Και τα τρία τοποθετημένα στο Paseo de Prado φιλοξενούν κορυφαία έργα τέχνης. Ανάμεσα σε αυτά η «Γυμνή» και η «Ντυμένη Μάγια» του Γκόγια και η Γκουέρνικα του Πικάσο, που έχει επιστρέψει στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη.

Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ισπανία και έργα του φιλοξενούνται στο μουσείο του Prado. Η χώρα τον τιμά ανακηρύσσοντας το 2014 ως έτος Ελ Γκρέκο! Στη Μαδρίτη για αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική» από 24 Ιουνίου μέχρι 5 Οκτωβρίου.

Η μεγάλη πλατεία

Η Μαδρίτη όπως ήδη έχει γραφτεί φημίζεται για τις πλατείες της και η Plaza Mayor (Πλάθα Μαγιόρ) θα μπορούσε να είναι η βασίλισσα αυτών! Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει υπάρξει μέρος ταυρομαχιών, επιδείξεων και εκτελέσεων της Ιεράς Εξέτασης, παρουσία κοινού και συχνά του βασιλικού ζεύγους. Η πρόσοψή της είναι διακοσμημένη με έργα ζωγραφικής.

Η νότια έξοδος της πλατείας οδηγεί στο Rastro το παζάρι, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Κυριακή και στο οποίο μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε ψάχνετε.

mayor

Retiro: 130 εκτάρια πράσινου μέσα στη πόλη

Η Μαδρίτη δεν χαρίστηκε στις μεγάλες λεωφόρους και τα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα. Οι αρχές της πόλης φρόντισαν να διατηρήσουν τις περιοχές πρασίνου, να τις αναπτύξουν και να τις μετατρέψουν σε «επίγειους παραδείσους» για τους κατοίκους και τους τουρίστες. Ένας τέτοιος «παράδεισος» είναι το πάρκο Retiro (Ρετίρο). Δέκα λεπτά με το μετρό από το κέντρο της πόλης, προσφέρει στιγμές ηρεμίας σε μικρούς και μεγάλους.

entrada retiro

Στις γειτονιέςτης πόλης

Oι μεγάλες πλατείες μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, η γοητεία της όμως βρίσκεται στα στενά δρομάκια που ενώνουν τις γειτονιές της. Η Fuencarral (Φουενκαράλ), o δρόμος με τους εναλλακτικούς σχεδιαστές θα σας οδηγήσει κατευθείαν στη Malasaña (Μαλασάνια), τη Camden της Μαδρίτης. Είναι η γειτονιά των καλλιτεχνών και των νέων που δεν κοιμούνται ποτέ. Δίπλα βρίσκεται η Chueca (Τσουέκα), συνοικία της gay κοινότητας της πόλης, η οποία από το 2007 φιλοξενεί το Eurοpride, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ομοφυλοφίλων στον κόσμο.

Oτιδήποτε επιλέξετε να δείτε και να κάνετε στην ισπανική πρωτεύουσα, το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει να σας κερδίσει με τον διττό χαρακτήρα της. Κλασική και την ίδια στιγμή σύγχρονη, δεν κοιμάται ποτέ και προσφέρει τα πάντα σε αυτούς που θα την επισκεφθούν!

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα πιο όμορφα νησιά της Ευρώπης (pics)

Πέντε ελληνικά νησιά στα top-10 του TripAdvisor

Η Βενετία σε ρυθμούς Καρναβαλιού