ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη της γεύσης

Η Κωνσταντινούπολη της γεύσης

Δεν είναι μόνο η Αγιά Σοφιά, δεν είναι το παζάρι με τα δερμάτινα και τα χρυσαφικά, τα χαμάμ και τα τζαμιά. Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας προορισμός με αξέχαστη γεύση.

Οσοι έχουν πάει το ξέρουν. Αν όμως πρόκειται να την επισκεφτείτε για πρώτη φορά ετοιμαστείτε για ένα γευστικό ταξίδι άνευ προηγουμένου. Εντιμο και γευστικό φαγητό θα βρείτε παντού. Από τις πίτες που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας, μέχρι τα παγωτά που με ειδική επεξεργασία γίνονται μαστιχωτά. Σοκολάτες χειροποίητες, κεμπάπ, φρέσκα ψάρια... στην Κωνσταντινούπολη τρως μέχρι τελικής πτώσης.

Ξεκινάμε με τα βασικά. Μια επίσκεψη που οφείλετε να κάνετε είναι στο παζάρι με τα μπαχαρικά. Αγοράστε μπαχαρικά που σίγουρα δε θα βρείτε στην Ελλάδα, μόνο προσέξτε μικρές ποσότητες διότι δεν κρατάνε για πολύ τη μυρωδιά τους και τη γεύση τους.

Αφού κάνετε τις προμήθειές σας, μπορείτε να απολαύσετε το street food της πόλης. Το οποίο περιλαμβάνει από πιλάφι με ρεβύθια μέχρι μύδια. Μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε στη γέφυρα του Βοσπόρου κόσμο να κρατά ταψιά με μύδια και τους περαστικούς να σταματάνε για να φάνει 2-3 στα όρθια.

Στη γέφυρα του Βσοπόρου, υπάρχουν βάρκες ψησταριές. Διαλέγετε ψάρι σας το ψήνουν και το τρώτε στις πρόχειρα στημένες τραπεζαρίες δίπλα στην όχθη.
Και τώρα ας μιλήσουμε για πίτες. Οι πίτες στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας. Είναι λεπτές αραβικού τύπου, ψήνονται τη στιγμή που θα τις παραγγείλετε και έρχονται καυτές στα χέρια σας. Και καυτερές. Να είστε προετοιμασμένοι.

Γλυκά... τα γλυκά στην Πόλη έχουν πάρα πολλή ζάχαρη και δεν τα προτείνουμε σε όσους έχουν συνηθίσει σε bitter γεύσεις. Το αυτό ισχύει και για τις σοκολάτες. Παρόλα αυτά δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε.

Μια επίσκεψη στη φρουταγορά θα σας εκπλήξει. Η Τουρκία παραμένει ακόμα στο στάδιο εκείνο που τα φρούτα έχουν το κανονικό τους μέγεθος και την αρχική τους γεύση. Μέχρι να ανακαλύψουν τις αυξητικές ορμόνες είναι καλό να θυμηθείτε πως ήταν τα φρούτα παλιά.
Εννοείται ότι τα κεμπαμτζίδικα βρίσκονται παντού, η χαρά του κρεατοφάγου και οπουδήποτε και να πάτε θα πιείτε τσάι. Πολύ τσάι. Ολοι σας κερνάνε τσάι είτε μπαίνετε για να ψωνίσετε είτε για να χαζέψετε.

Η Πόλη είναι η χαρά της γεύσης. Της παλιάς αγνής γεύσης. Δοκιμάστε τα πάντα!

Φωτογραφίες: Νίκος Αθανασίου

Σχετικές ειδήσεις