ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

H Google τιμά τα 126α γενέθλια του Πύργου του Άιφελ (Photos)

H Google τιμά τα 126α γενέθλια του Πύργου του Άιφελ (Photos)

Ένα πανέμορφο οικοδόμημα φωτίζει τη νύχτα στον ουρανό του Παρισιού, χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες ερωτεύονται, γιορτάζουν και διασκεδάζουν υπό το φως του Πύργου του Άιφελ! - Δειτε τις καλύτερες φωτογραφίες

O πύργος του Άιφελ έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 126 χρόνια από εγκαίνιά του.

Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτήρια στον κόσμο.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο μνημείο που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από τον πιο διάσημο πύργο του κόσμου. Από τότε που άνοιξε, η περίτεχνη δομή μετατράπηκε σε σύμβολο της πόλης του φωτός, αποτελώντας προορισμό για όλους τους επισκέπτες της πόλης, ένα μέρος που ήταν αδύνατο να αγνοηθεί.

Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

7702478c6ef50f901e7be1732d1e5bf1

Τέσσερα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζατε!

1.Δεν ήταν πάντα καφέ. Το 1889 βάφτηκε κίτρινος και από το 1954 έως το 1961 είχε ένα καφέ – κόκκινο χρώμα.

2.Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημιουργήσει ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ.

3.Ο Πύργος του Άιφελ συρρικνώνεται. Είναι αλήθεια! Γίνονται μετρήσεις και το χειμώνα είναι περίπου τέσσερις έως οκτώ ίντσες πιο κοντός.

4.Κάθε βράδυ, κάθε ώρα ο πύργος καλύπτεται με χρυσά φώτα και λάμπει για πέντε ολόκληρα λεπτά. Το καλύτερο μέρος για να δείτε το show είναι από είναι την πλατεία Trocadéro.

Σχετικές ειδήσεις