ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αριστοκρατική Βαρσοβία… το αύριο των ευρωπαϊκών προορισμών (photos)

Αριστοκρατική Βαρσοβία… το αύριο των ευρωπαϊκών προορισμών (photos)

Μια νεαρή πρωτεύουσα που ξαναγεννήθηκε –κυριολεκτικά – μέσα από τα... ερείπια και σήμερα αποκαλύπτει το δυναμικό της πρόσωπο χωρίς να αποκρύπτει το ταραχώδες παρελθόν της.

Της Νεφέλης Σκαρλίδου

Στην καρδιά της Πολωνίας, η «νεαρή» Βαρσοβία έχει μεταμορφωθεί από μια «γκρίζα» πόλη της Κεντρικής Ευρώπης σε μια νεανική και γρήγορα αναπτυσσόμενη μεγαλούπολη! Όποιος επισκέπτεται την πόλη χωρίς να γνωρίζει την ιστορία της, αδυνατεί να πιστέψει ότι το γοητευτικό κέντρο της μετρά λιγότερο από έξι δεκαετίες ζωής!

Έχοντας υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα μετά την καταστολή της Εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944, η πρωτεύουσα της Πολωνίας αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της και χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη, νεαρό κόσμο και πολλή αισιοδοξία για το μέλλον!
Ατενίστε το μέλλον στη Βαρσοβία σε 48 ώρες

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου το Newsbomb.gr επισκέφτηκε την πολύ κρύα Βαρσοβία, το αύριο των ευρωπαϊκών προορισμών... Γνωρίστε την...

Share2015 11 28 568c3619a3ed6b10976d5a806e86d07b422562f0cc5a0a5fced229cdc4b15b58 Picture

Από την όμορφη, γραφική Παλιά Πόλη και την πολυτέλεια της Nowy Swiat μέχρι την καλλιτεχνική ζωή της Praga και τα επιμελημένα μουσεία της, η Βαρσοβία είναι πολυπρόσωπη και αξίζει μια ματιά...

Αντί να επικεντρώνεται σε μια παλιά πλατεία, η Βαρσοβία απλώνεται σε διαφορετικές συνοικίες με ποικιλόμορφες αρχιτεκτονικές: αναγεννησιακό, γοτθικό, κομμουνιστικό, εκσυγχρονιστικό... κανένα ρεύμα δεν λείπει από τη μεγαλούπολη, που έχει καταφέρει να τα παντρέψει αριστοκρατικά μέσα σε έξι μόνο δεκαετίες!

Ξεκινήστε με την κλασική περαντζάδα από την πλατεία της Παλιάς Πόλης (Stare Miasto), με τα ανάκτορα (Zamek Krolewski), μέχρι τη Nέα Πόλη (Nowe Miasto), θαυμάστε τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και πιείτε άφθονη μπύρα στις συνοικίες των hipser!

Με τα φαρδιά πλακόστρωτα πεζοδρόμια της η βορειορευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι αφορμή για έναν πολύωρο περίπατο (παρά το κρύο).

Παλιά Πόλη (Stare Miasto)

Ανακατασκευάστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε καταστραφεί ολοσχερώς και διατήρησε πιστά τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, αποτελώντας πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Παλιά Πόλη θα σας κλέψει σίγουρα την καρδιά, περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια και προσέξτε τις λεπτομέρειες στις προσόψεις των κτηρίων. Από την πλατεία διαλέξτε ένα από τα τρία μικρά δρομάκια, τα οποία οδηγούν στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην πλατεία με τα πολύχρωμα, όπου βρίσκεται και το σύμβολο της πόλης, το άγαλμα της «Γοργόνας της Βαρσοβίας».

Τα δρομάκια γύρω από τη γραφική πλατεία, που φιλοξενούν μικρά και καλαίσθητα μαγαζάκια οδηγούν στο Barbican, την «κεραμιδί» είσοδο των τειχών που χωρίζουν την Παλιά από τη Νέα Πόλη.

«Το Βασιλικό Μίλι»

Share2015 12 08 98d020df60c793a2367c8d883cf97e73f860fbc0968bf59cae1d17b874a8e36c Picture

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι η επονομαζόμενη «Βασιλικό Μίλι». Ξεκινήστε από το Βασιλικό Κάστρο και ακολουθώντας το 4 χιλ. δρόμο θα φτάσετε μέχρι το Παλάτι Λαζιένκι. Η διαδρομή περιλαμβάνει τα πιο αξιόλογα μνημεία της Βαρσοβίας, όπως την ενδιαφέρουσα εκκλησία της Αγίας Άννας με τα μπαρόκ στοιχεία, το μνημείο του ποιητή Adam Mickiewicz, αλλά και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται στην είσοδο ενός από τα πολλά πάρκα της πόλης.

Praga... Η μοντέρνα πλευρά της πόλης

Η αντίπερα όχθη του ποταμού Βίστουλα έχει πιο «σοβιετική» ατμόσφαιρα. Παλιά εγκαταλελειμμένα κτήρια, σκοτεινές γωνίες, εργοστάσια, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ακόμα και ως «γκέτο», όμως η Praga βρήκε τον τρόπο να ανατρέψει την ταμπέλα της περιθωριακής συνοικίας και να γίνει το πιο «in» στέκι για τη νεολαία της πόλης. Σε αυτήν μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες, δημιουργώντας χώρους τέχνης σε μισογκρεμισμένα κτήρια και εξαιρετικά εστιατόρια και Bars σε εργοστάσια και αποθήκες.

Το παλάτι των Επιστημών και της Κουλτούρας

Share2015 12 08 b651b7434d33bc8df49558f74f223b5f7e92b23d173b1e8fee0774b2786700fc Picture

Το σύγχρονο κέντρο της Βαρσοβίας απλώνεται γύρω από τον 231 μέτρων ουρανοξύστη, το «Παλάτι των Επιστημών και του Πολιτισμού», το όγδοο ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη. Πρόκειται για κ-«δώρο» του Στάλιν στην πόλη, που χτίστηκε την δεκαετία του 1950 συνδυάζοντας το σοβιετικό ρεαλισμό με αρτ ντεκό στοιχεία. Γύρω από το «Παλάτι των Επιστημών», θα βρείτε μεγάλα εμπορικά κέντρα με όλα τα γνωστά καταστήματα.

Tip: Πριν αναχωρήσετε από την πόλη, δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνατε μια «επίσκεψη» στο παρελθόν. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε δύο ώρες για να επισκεφθείτε, το πολυμεσικό Mουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας, το οποίο στεγάζεται σε έναν παλιό σταθμό τραμ και περιλαμβάνει μια ιστορική ανασκόπηση της πόλης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με ενδιαφέροντα βίντεο και 3D προβολές.

Σχετικές ειδήσεις