TRAVEL

Φωτογραφίες: Δέκα μέρη στην Ευρώπη βγαλμένα από τα παραμύθια

Φωτογραφίες: Δέκα μέρη στην Ευρώπη βγαλμένα από τα παραμύθια

Ακούγοντας παραμύθια όταν ήμασταν παιδιά και διαβάζοντάς τα αργότερα, δημιουργούσαμε μόνοι μας το «σκηνικό». Το χωριό, το κάστρο, το ποτάμι, το δάσος, όλα παίρνουν «σάρκα και οστά» στη φαντασία μας και έτσι δεν αναφερόμαστε σε «κάτι» εντελώς αφηρημένα, αλλά πολύ συγκεκριμένα.

Καθώς όλα τα παραμύθια διαδραματίζονται «κάποτε, πολύ παλιά», έτσι και όλα τους τα «σκηνικά» έχουν έναν αέρα που έρχεται από το παρελθόν… Κι όταν πολύ αργότερα, όταν μεγαλώσουμε και τα παραμύθια μας ξεχνιούνται ή ακόμα και αποδομούνται, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το «κάποτε, πολύ παλιά», μάλλον δεν υπήρξε ποτέ, τότε όλα αλλάζουν… Τότε είναι που μεγαλώνουμε πραγματικά.

Ως «μεγάλοι» πια όμως, ταξιδεύουμε. Κι όσο ταξιδεύουμε, τόσο γεμίζουμε ιστορίες, ακόμα και πιο «πραγματικές» από ό,τι εκείνες των παραμυθιών. Και ταξιδεύοντας, αν είμαστε τυχεροί, συναντάμε τέτοιες, «παραμυθένιες» πόλεις, όπως εκείνες που φτιάχναμε με τη φαντασία μας για να «ντύσουμε» τα παραμύθια μας. Η Ευρώπη, η Γηραιά Ήπειρος, κρύβει πολλά τέτοια, παραμυθένια μέρη. Εμείς συγκεντρώσαμε δέκα από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε:

  1. Κολμάρ, Γαλλία

Το Κολμάρ είναι μια σύγχρονη γαλλική πόλη στην Αλσατία και μάλιστα θεωρείται η «πρωτεύουσα» των αλσατικών κρασιών. Στις όχθες του ποταμού Λάουχ, που είναι παραπόταμος του Ρήνου, διατηρούνται ως τις μέρες μας όλα τα μεσαιωνικά κτήρια της πόλης, διαμορφώνοντας ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο. Μουσεία, ναοί, η «Μικρή Βενετία», το τμήμα του Κολμάρ που μοιάζει να μην έχει καν δρόμους αλλά και παλιά μέγαρα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών που έχουν αναδείξει τον τουρισμό ως την κινητήριο δύναμη για την οικονομία της πόλης.

  1. Μόσταρ, Βοσνία

Μια μικρή πόλη της Βοσνίας που έγινε διάσημη από τη μεσαιωνική της πέτρινη γέφυρα. Η γέφυρα αυτή λέγεται Στάρι Μοστ, που σημαίνει «Παλιά Γέφυρα» και συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Νερέτβα. Τις δύο άκρες της στολίζουν επιβλητικοί πύργοι, που θεωρούνται οι φύλακές της. Έχει μήκος 28,7 μέτρα, πλάτος 4 και 19 μέτρα ύψος και αρχικά δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα, από τον Οθωμανό αρχιτέκτονα Μιμάρ Χαϊρουντίν, μετά από παραγγελία του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, η γέφυρα βομβαρδίστηκε και τελικά καταστράφηκε, στις 9 Νοεμβρίου του 1993. Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, διεθνείς οργανισμοί συνέβαλαν ώστε η γέφυρα να ξαναχτιστεί όπως ήταν. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε το 2004 και έκτοτε, η γέφυρα του Μόσταρ και τα περίχωρα της ανήκουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

  1. Μπριζ, Βέλγιο

Είναι η πιο παραμυθένια πόλη του Βελγίου. Μεσαιωνικά σπίτια δίπλα στο ποτάμι, γέφυρες, καταπράσινα πάρκα με λιμνούλες, πανύψηλα καμπαναριά και… σοκολάτες. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς για να νιώσει πως έχει μεταφερθεί σε ένα παραμύθι, από όλα όσα του δίνει τόσο απλόχερα η Μπριζ; Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έως τις μέρες μας προσελκύει περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το δημαρχείο, το δικαστικό μέγαρο, η βασιλική του Ιερού Αίματος, οι παλιές πύλες της πόλης, μια βόλτα με βάρκα στα κανάλια και το Minnewaterpark, το πιο ατμοσφαιρικό πάρκο της Μπριζ, θα σας κλέψουν την καρδιά.

  1. Τσέσκι Κρούμλοβ, Τσεχία

Είναι γνωστό ως «το κουκλόσπιτο της Τσεχίας» - κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Σαν να είναι ένα στημένο σκηνικό ταινίας, το Τσέσκι Κρούμλοβ είναι γεμάτο κτήρια γοτθικής αρχιτεκτονικής, ενώ στην κορυφή δεσπόζει το κάστρο Κρούμλοβ, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας. Ο ποταμός Βλτάβα, που κάνει στο σημείο αυτό ένα «ζιγκ-ζαγκ» δίνει ξεχωριστή ομορφιά στα παλιά πέτρινα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια. Ξύλινα παιχνίδια, μαριονέτες, μολύβια, έχουν την τιμητική τους στα παραδοσιακά μαγαζάκια, ενώ πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε κάποια από τις τοπικές λιχουδιές.

  1. Στρασβούργο, Γαλλία

Το Στρασβούργο είναι η γαλλική πόλη όπου βρίσκεται η έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Εκτός αυτού όμως είναι μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις που διατηρούν άθικτο το μεσαιωνικό τους κέντρο, ενώ είναι χτισμένες γύρω από κάποιο ποτάμι - στην περίπτωση του Στρασβούργου, πρόκειται για τον Ιλλ, παραπόταμο του Ρήνου. Τα παλιά παραδοσιακά σπίτια θυμίζουν σε πολλούς από εμάς τα πρώτα μας Playmobil – και όντως μοιάζουν τόσο όμορφα σαν ψεύτικα. Στο Στρασβούργο ξεχωρίζει ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός, ύψους 149 μέτρων και γενικότερα το ιστορικό κέντρο της πόλης, που ονομάζεται "Petite France" (Μικρή Γαλλία) και είναι «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO το 1988.

  1. Μπίμπουρι, Αγγλία

Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα χωριά της αγγλικής εξοχής γιατί το Μπίμπουρι του Γκλουτσεστερσάιρ διατηρεί κτήρια στην αρχική τους μορφή, όπως ήταν τον 13ο αιώνα! Μόνο κοιτάζοντάς τα κανείς ταξιδεύει με το νου του σε άλλες εποχές της Αγγλίας και της Ευρώπης, ενώ ξεχωριστή πινελιά στο τοπίο δίνει ο ποταμός Κολν, παραπόταμος του Τάμεση. Ένα φυσικό σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς, καταπράσινο και ολάνθιστο την άνοιξη, «γυμνό» και γκρίζο τον χειμώνα, «ζωγραφισμένο» σε όλα τα χρώματα της γης το φθινόπωρο, το Μπίμπουρι είναι δημοφιλέστατος προορισμός τόσο για τους Άγγλους όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

  1. Εγκισάιμ, Γαλλία

Μπορεί το όνομά του να μην είναι τόσο «γαλλικό», όμως το Εγκισάιμ είναι μια γραφική κωμόπολη της Αλσατίας, στη Γαλλία. Ο πανέμορφος μεσαιωνικός οικισμός, που ξεκίνησε να χτίζεται τον 11ο αιώνα, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να νιώθει πως μπαίνοντας στα γραφικά σοκάκια, ταξιδεύει στον χρόνο…

  1. Ρότενμπουργκ

Ολόκληρο το όνομα αυτής της μικρής πόλης της Γερμανίας είναι «Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ», όμως έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται μόνο το «Ρότενμπουργκ». Παρά τον σκοτεινό ρόλο της πόλης αυτής κατά την διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας, παραμένει ένα παραμυθένιο σκηνικό, βγαλμένο από τις σελίδες των παραμυθιών και αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το δημαρχείο (Rathaus) είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, ενώ από τον πύργο Roedertor, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις κατακόκκινες στέγες των σπιτιών της πόλης από 61 μέτρα ύψος! Εκκλησίες και μουσεία (μεταξύ αυτών και το Μουσείο Εγκλημάτων) κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σε αυτή την πόλη, μια από τις ομορφότερες της Γερμανίας.

  1. Μπλεντ, Σλοβενία

Μια λίμνη κι ένα μικρό νησάκι αρκούν για να δημιουργήσουν ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Σλοβενίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Πρόκειται για τη λίμνη Μπλεντ, που είναι περιτριγυρισμένη από βουνά και δάση, ενώ πάνω στο ομώνυμο νησί είναι χτισμένο ένα μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καμπαναριό της, που επισκέπτονται ο τουρίστες για να χτυπήσουν την καμπάνα και να κερδίσουν τύχη, ξεχωρίζει από μακριά, ακόμα κι όταν η ανοιξιάτικη βλάστηση οργιάζει.

  1. Κρακοβία

Το εξαιρετικά καλά διατηρημένο ιστορικό κέντρο της Κρακοβίας, την κατατάσσει ως την ομορφότερη πόλη της Πολωνίας. Είναι πεζοδρομημένο σχεδόν στο σύνολό του και τα μεσαιωνικά του κτήρια αποπνέουν μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Η μεγάλη πλατεία Rynek Glόwny φιλοξενεί το Sukiennice τη μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που σήμερα φιλοξενεί τουριστικά καταστήματα αλλά και ένα εξαιρετικό μουσείο με πίνακες Πολωνών ζωγράφων του 19ου αιώνα. Οι μεσαιωνικές στοές της Κρακοβίας, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας και η μελωδία που απλώνεται από το καμπαναριό της παντού κάθε ώρα και το κάστρο της Βαβέλ αποτελούν κορυφαία αξιοθέατα της πανέμορφης πόλης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Άουσβιτς, τον μεγαλύτερο τόπο μαρτυρίου του 20ού αιώνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr