TRAVEL

Πέντε ατυχίες που μπορεί να καταστρέψουν τις διακοπές μας

Πέντε ατυχίες που μπορεί να καταστρέψουν τις διακοπές μας

Όποια «αναποδιά» κι αν συναντήσουμε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από εκείνες που θα είχε εάν τυχόν συνέβαινε στην καθημερινότητά μας.

Το γεγονός πως βρισκόμαστε «εκτός βάσης» είναι καθοριστικό: Προφανώς δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα μαζί μας ώστε να αναζητήσουμε εύκολα εναλλακτικές λύσεις, ίσως βρισκόμαστε σε μία ξένη χώρα και οι συνεννοήσεις γίνονται πιο δύσκολες, ακόμα και ο ψυχολογικός αντίκτυπος της «αναποδιάς» - όσο μικρή κι αν είναι – είναι συνήθως σοβαρότερος, οδηγώντας μας σε… καβγάδες με την τύχη που μάς… καταρράκωσε. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά πέντε περιπτώσεις συμβάντων που μπορεί να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις διακοπές μας και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

  1. Να χάσουμε τα κλειδιά μας.

Συνήθως, όταν φεύγουμε ταξίδι, παίρνουμε μαζί μας τα κλειδιά του σπιτιού, τα οποία δεν θα χρειαστούμε για τις επόμενες ημέρες, παρά μόνο τη στιγμή της επιστροφής. Τα κλειδιά όμως ως γνωστόν, είναι από τα αντικείμενα που χάνονται ευκολότερα και συχνότερα. Τι μπορεί λοιπόν να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση; Δύο πράγματα, πρώτον να έχουμε μία συγκεκριμένη θήκη μίας αποσκευής για τα κλειδιά και μόνο, ώστε να μην ανοιγοκλείνει και κινδυνεύσουν να πέσουν και να χαθούν και δεύτερον να έχουμε πάντα αποθηκευμένο στο κινητό μας το τηλέφωνο του κλειδαρά της γειτονιάς – για το «ο μη γένοιτο».

  1. Να χάσουμε την πτήση μας

Είτε από λάθος υπολογισμό, είτε επειδή παρακοιμηθήκαμε, είτε επειδή μάς συνέβησαν ένα σωρό «έκτακτες ανάγκες», δυστυχώς δεν προλάβαμε την πολυπόθητη επιβίβαση… Και τώρα, τι; Αρχικά, είναι καλό αμέσως μόλις συνειδητοποιήσουμε πως χάνουμε την πτήση, να καλέσουμε την αεροπορική εταιρεία ή το ταξιδιωτικό μας γραφείο, να ενημερώσουμε και να διερευνήσουμε πιθανές εναλλακτικές – την επόμενη διαθέσιμη πτήση, τυχόν μειωμένο κόστος κλπ. Είναι όμως κρίσιμης σημασίας να μην παρασυρθούμε και μάς στοιχήσει ο… κούκος αηδόνι, αλλά να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να «χάσουμε» μία ημέρα και να πετάξουμε την επόμενη για τον προορισμό μας.

  1. Να ακυρωθεί η πτήση μας

Ο συνηθέστερος λόγος για να ακυρωθεί η πτήση είναι η κακοκαιρία, όμως ακόμα και όταν κατανοούμε τους λόγους ακύρωσης, δεν μπορούμε να δεχτούμε εύκολα πως τα σχέδιά μας ανατρέπονται από… άνωθεν δυνάμεις. Ποιες είναι οι επιλογές μας; Να βεβαιωθούμε ότι επωφελούμαστε όλων των διευκολύνσεων που παρέχει η εταιρεία σε μία τέτοια περίπτωση και… να χαλαρώσουμε ώστε να μην επιβαρυνόμαστε με επιπλέον άγχος.

  1. Να χάσουμε την ταυτότητα ή το διαβατήριό μας

Όταν βρισκόμαστε σε μία ξένη χώρα, το να χάσουμε το διαβατήριο ή την ταυτότητά μας, σημαίνει συνήθως πως δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτε – ούτε να επιστρέψουμε στην πατρίδα βεβαίως. Οφείλουμε άμεσα να επικοινωνήσουμε με το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας μας, ώστε να ενημερώσουμε και εκείνοι θα μας κατευθύνουν ώστε με τη λιγότερη συνήθως ταλαιπωρία να αντικαταστήσουμε προσωρινά το χαμένο έγγραφο και να συνεχίσουμε κανονικά το ταξίδι μας.

  1. Να χάσουμε τις βαλίτσες μας

Πρέπει να παραδεχτούμε πως το ενδεχόμενο να χαθούν οι βαλίτσες μας περνάει από το μυαλό όλων μας κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε αεροπλάνο. Από εκεί και πέρα το να χαθούν οι αποσκευές μας μπορεί να σημαίνει πως απλώς θα αργήσουν να έρθουν στα χέρια μας – πράγμα που βεβαίως μας δυσκολεύει, αλλά δεν είναι και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Διότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι αποσκευές μας απλώς να χαθούν «για πάντα» ή να καταστραφούν. Στην περίπτωση αυτή δικαιούμαστε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία, μια διαδικασία, συνήθως, χρονοβόρα και η οποία περιλαμβάνει αρκετή γραφειοκρατία. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε πως κάθε βαλίτσα μας περιέχει ετικέτα με τα στοιχεία μας και πως γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.