TRAVEL

Φύση, πολιτισμός και γαστρονομία βασικοί πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου

Φύση, πολιτισμός και γαστρονομία βασικοί πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με στόχο την προώθηση των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου η Περιφέρεια φιλοξένησε για τρεις ημέρες Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία πολιτιστική και γαστρονομική εμπειρία.

Με επίκεντρο τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, δημοσιογράφοι από την Αγγλία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα επισκέφθηκαν το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, την Αρχαία Νικόπολη, το Μουσείο Νικόπολης, το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων και το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, όπου ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής κι ενημερώθηκαν για τα έργα ανάδειξής τους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στην Παναγία Παρηγορίτισσα, η οποία είναι το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας.

Το Αρχαίο Θέατρο ΓιτάνωνΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδυάζοντας πολιτισμό, τουρισμό και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα, η ομάδα των δημοσιογράφων, επισκέφθηκε τον βιολογικό ελαιώνα του πατήρ Βασίλειου Ρούσσα, δίπλα στον Αμβρακικό κόλπο, γεύτηκε παραδοσιακά φαγητά, βασισμένα σε τοπικά προϊόντα στην Άρτα και την Πρέβεζα, ενώ στα Ζαγοροχώρια έμαθαν να ανοίγουν σπιτικό φύλλο, για να φτιάξουν τη δική τους γαλατόπιτα, με την καθοδήγηση της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου, η οποία στη συνέχεια τους παρέθεσε γεύμα με αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές συνταγές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», υλοποίησε την 1η Συνδυαστική Εκστρατεία με θέμα «Πολιτισμός-Γαστρονομία», στην πρώτη επώνυμη Πολιτιστική Διαδρομή της χώρας.

Η παρουσίαση του καινοτόμου project της Πολιτιστικής Διαδρομής στα πέντε Αρχαία Θέατρα, έγινε από την Γεωργία Κιτσάκη και τον Αριστοτέλη Σταγκίκα, εκπροσώπους της Ήπειρος ΑΕ, Φορέα Υλοποίησης της δράσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταγκίκας, «πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία, τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καρδιά ενός επώνυμου προορισμού. Συνδέοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με το φυσικό περιβάλλον, τη γαστρονομία, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και της αγροδιατροφής, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους κρυμμένους θησαυρούς της Ηπείρου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και αρμόδιος για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου Στράτος Ιωάννου, τόνισε ότι η ξενάγηση των δημοσιογράφων, εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για την ταυτόχρονη προώθηση του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Γαστρονομίας και των Τοπικών Προϊόντων, που πρώτη άρχισε να το εφαρμόζει σε εκτεταμένη κλίμακα σε πανελλαδικό επίπεδο και σήμερα, έχει γίνει επίσημη πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού. Τον στόχο αυτό, πρόσθεσε, εξυπηρετεί κατά τον ιδανικότερο τρόπο το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και το οποίο υλοποιείται με τη στενή συνεργασία του «Διαζώματος».

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου- Τάσιου η οποία υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους στην Άρτα, τόνισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω των δράσεων που υλοποιεί, στοχεύει στην προσέλκυση επισκεπτών οι οποίοι θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών, στην Ήπειρο των τεσσάρων εποχών. Η φύση, ο πολιτισμός και η γαστρονομία η οποία βασίζεται σε τοπικά προϊόντα, είναι βασικοί πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου».

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου Ιουλία Μαρκούλα, υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους στα Ζαγοροχώρια και τους ενημέρωσε για τον στόχο της συγκεκριμένης δράσης που υλοποίησε η Περιφέρεια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι, αποτελεί ένα ολιστικό καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο συνδέει τα μνημεία της Ηπείρου με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας. Θα συμβάλλει δε, στην ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος που θα φέρει στην περιοχή επισκέπτες από διαφορετικές χώρες».

Για τις επισκέψεις στα Αρχαία Θέατρα συνέδραμαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άλεκ Μπάλντουιν: Η δήλωση-βόμβα της υπεύθυνης για τα όπλα στην παραγωγή - «Δεν ήμουν έτοιμη»

The Voice: Η Κερκυραία καλλονή που «τρέλανε» τους κριτές από τις πρώτες νότες (video)

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor