TRAVEL

Παναγίτσα: Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες και τον μικρό καταρράκτη

Παναγίτσα: Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες και τον μικρό καταρράκτη

Σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρας, βρίσκεται ένα φιλόξενο παραδοσιακό χωριό με μια απίστευτη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τον υπέροχο κάμπο με τους οπωρώνες.

Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Όσλοβο. Μετονομάστηκε όμως σε Παναγίτσα από τους πρόσφυγες, οι οποίοι με μηδαμινά εφόδια μα απεριόριστη ψυχική δύναμη, κατέφτασαν έπειτα από την ανταλλαγή πληθυσμού το 1926. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του '50, έφθασαν στο χωριό Αμερικάνοι αιρετικοί οι οποίοι δίδαξαν στους ντόπιους την καλλιέργεια των δένδρων.

Έτσι, σήμερα, πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια σε μήλα, κεράσια, ροδάκινα και άλλα προϊόντα που παράγονται στον κάμπο. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως αρχαιολογικός χώρος.

Στα ανατολικά του χωριού βρέθηκε νεκροταφείο που χρονολογείται στα υστεροβυζαντινά χρόνια, ενώ στα νοτιοδυτικά του έχει εντοπιστεί αρχαίος οικισμός, που χρονολογείται μάλιστα από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, με ιδιαίτερα έντονα τα στοιχεία κατοικήσεως στην Εποχή του Σιδήρου.

Απέχει μια ανάσα από την "Αράχωβα του Βορρά", τον τουριστικό Άγιο Αθανάσιο και το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμακτσαλάν, και φέρει τον δικό της ισχυρό χαρακτήρα, ενδυναμώνοντας την γύρω περιοχή. Ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό, πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι για τους λάτρεις των λευκών σπορ, αεραθλητικό κέντρο με επιδείξεις ακροβατικής ανεμοπλοΐας και ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων moto-cross, είναι μερικά από όσα προσφέρει.

Οι τρεις τεχνητές λίμνες της, από τις οποίες αρδεύεται και λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο, στολίζουν ευχάριστα τον πίνακα της οντότητας της. Είναι ιδανικές για περίπατο, ξεκούραση, καφέ και εξερεύνηση στην φύση. Άσημοι καταρράκτες με υπέροχα τρεχούμενα νερά μα απέραντη ομορφιά, θα κλέψουν την καρδιά σας και θα σας κάνουν να σκεφτείτε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χωριό με απίστευτη ομορφιά για όλα τα γούστα, το οποίο αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς.

Πηγή: TravelInspiration

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.