TRAVEL

Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας

Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας
Instagram

Σπαρμένα στη γη της Θεσπρωτίας βρίσκονται δεκάδες πετρογέφυρα, άλλα γκρεμισμένα σήμερα, κι άλλα που αντέχουν στη φθορά. Μονότοξα η πολύτοξα, με ξύλινο ζεύγμα η υδατογέφυρες, δείχνουν το μεράκι των κατασκευαστών τους.

Διασχίζοντας για περίπου 20 λεπτά το παλιό και κατεστραμμένο πλέον Πάρκο της Πέρδικας στη Θεσπρωτία, συναντά κανείς το Γεφύρι του Αη Θανάση να στέκει επιβλητικό πάνω από τον μικρό ποταμό Αγιώτικο, ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους. Η κατασκευή της γέφυρας εκτιμάται πως έγινε προ 1.000 ετών.

Το γεφύρι της Γκρίκας

Την κατασκευή του γεφυριού χρηματοδότησαν η Μονή Καμύτσιανης Τσαμαντά και οι κοινότητες Τσαμαντά, Πόβλας (Αμπελώνα) και Λιδίζδας, που συγκέντρωσαν χρήματα αναλογικά από τους κατοίκους. (Λέγεται μάλιστα ότι ένας κάτοικος του Τσαμαντά δεν είχε χρήματα κι έδωσε μια κατσαρόλα.

Μετά από ένα ξέφωτο και ένα μονοπάτι καλυμμένο από φύλλα βελανιδιάς, στέκεται το Γεφύρι της Γκούρας στην κοινότητα Λιά Θεσπρωτίας. Χτίστηκε το 1940, ενώ διπλά από το γεφύρι υπάρχει η βρύση Γκούρα και στέκεται επιβλητικός ένας πλάτανος.

Το Γεφύρι της Εκκλησίας βρίσκεται στην περιοχή της Μουργκάνας, στο χωριό Τσαμαντάς και λίγο πριν από την κεντρική πλατεία, «κρυμμένο» μέσα στις φυλλωσιές της περιοχής. Στο χωριό υπάρχει ένα μικρότερο γεφύρι του Κένου

Μέσα στο χωριό Άγιοι Πάντες, βρίσκεται το Γεφύρι της Καβάλας. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, κατασκευάστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια και ανακαινίστηκε το 2004.

Στην περιοχή της Ελαίας Θεσπρωτίας, κάτω από τους Φιλιάτες και αφού διασχίσει κανείς ένα χωμάτινο δρόμο ανάμεσα στους αγρούς, συναντά το Καλπακιώτικο Γεφύρι. Το γεφύρι κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται 300 μέτρα έξω από το χωριό Ελαία.

Τα γεφύρια του Ζάναλα και της Λίμνης βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Λίστα Θεσπρωτίας

Πηγή: epirustravel.eu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ξεψύχησε το νεογέννητο βρέφος της 36χρονης διασωληνωμένης με κορονοϊό

Οι Πακιστανοί ζητούν συγγνώμη και ακύρωση των προστίμων για τις εικόνες στο Σύνταγμα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές» - Έτσι ξεφεύγει από τα rapid