Στo κυνήγι της αιώνιας ζωής επενδύουν οι μεγιστάνες
Στo κυνήγι της αιώνιας ζωής επενδύουν οι μεγιστάνες
Πηγή: AΡ
ΚΟΣΜΟΣ

Το κυνήγι της αθανασίας: Οι σύγχρονοι «αλχημιστές» της Σίλικον Βάλεϊ θέλουν να νικήσουν τον θάνατο

Ένα βήμα πιο κοντά στην αιώνια νεότητα, το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης βρίσκεται η ανθρωπότητα. Πρωτεργάτες στο κυνήγι της αθανασίας, οι «εγκέφαλοι» της Σίλικον Βάλεΐ 

«Δε θέλω να επιτύχω την αθανασία με τη δουλεία μου... θέλω να την πετύχω χωρίς να πεθάνω» είχε πει κάποτε ο Γούντι Άλεν. Αιώνες πριν ξεστομίσει ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης την περίφημη φράση, οι αλχημιστές του Μεσαίωνα αναζητούσαν ήδη το ελιξήριο που θα μπορούσε να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες και να εξασφαλίσει την…αιώνια ζωή. Τη θέση τους σήμερα έχει πάρει η τεχνολογία που αλλάζει ραγδαία όλα όσα ξέραμε για τη ζωή, το γήρας και τη φυσική φθορά.

Η αέναη πάλη του ανθρώπου να εμποδίσει το αναπόφευκτο, εμπνέει εδώ και αιώνες ποιητές, συγγραφείς και σεναριογράφους. Πλέον όμως μπαίνει δυναμικά στη σφαίρα του πραγματικού χάρη σε μία σειρά από μεθόδους, προτάσεις και πρωτοποριακές ιδέες στις οποίες ορισμένοι επενδύουν περιουσίες ολόκληρες

Αφού έβαλαν τα δυνατά τους για να δημιουργήσουν νέες «έξυπνες» συσκευές όλων των ειδών- από αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, μέχρι σκεπτόμενες μηχανές- οι γκουρού των νέων τεχνολογιών βάζουν πλέον ένα στοίχημα όχι μόνο με τον εαυτό τους, αλλά και με το ίδιο το μέλλον του πλανήτη: Φιλοδοξούν να εντοπίσουν πρώτοι την πηγή της αιώνιας νεότητας, το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης. Με άλλα λόγια να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν για δεκάδες, γιατί όχι και εκατοντάδες χρόνια (!) το…αναπόφευκτο.

Αναζωογόνηση κυττάρων, ίαση ασθενειών

Οι επιστήμονες πειραματίζονται με τον επαναπρογραμματισμό των γερασμένων κυττάρων για να τα κάνουν ξανά νέα και να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους από ασθένειες.

Η λίστα με τους πρωτοπόρους της νέας τάσης, είναι μεγάλη και διευρύνεται συνεχώς. Ο Πίτερ Τίελ, λόγου χάρη ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της PayPal, είναι πεπεισμένος ότι θα ζήσει τουλάχιστον μέχρι τα 120 κι έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που υπόσχονται μακροζωία.

Φήμες λένε ότι ενδιαφέρεται για την παραβίωση, την πρακτική της ένεσης σε ηλικιωμένους με αίμα νέων. Όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν έχει κάνει ο ίδιος μετάγγιση, απάντησε απλώς «Δεν είμαι βαμπίρ». Η επιθυμία του να φθάσει τα 120, μοιάζει με ανεκπλήρωτο όνειρο. Σε σχέση με άλλους Κροίσους των νέων τεχνολογιών ωστόσο, ακούγεται μάλλον…απαισιόδοξος για το προσδόκιμο ζωής του.

Η Calico, μια ερευνητική μονάδα που ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ, στοχεύει στην καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και του καρκίνου και απώτερος στόχος της είναι να μας φέρει πιο κοντά στα 140 ή τα 150 χρόνια ζωής. Η Altos Labs, μια start-up της Σίλικον Βάλει που υποστηρίζεται από τους δισεκατομμυριούχους Τζεφ Μπέζος και Γιούρι Μίλνερ, επιδιώκει να επεκτείνει τη ζωή ακόμη περισσότερο, κατά εκατοντάδες χρόνια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία «βιολογικού επαναπρογραμματισμού» όπως λέγεται.

Το ρομποτικό ολόγραμμα που θα νικήσει το θάνατο

Ο Ντμίτρι Ιτσκόφ, o Ρώσος επιχειρηματίας, δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της New Media Stars που θεωρείται ο πατέρας του «ρωσικού ίντερνετ», έχει βάλει στόχο μερικές χιλιάδες χρόνια ζωής! Και πληρώνει όσο-όσο για να το πετύχει, μέσω της Πρωτοβουλίας 2045, την οποία δημιούργησε.

Η στρατιά των επιστημόνων που χρηματοδοτεί, εργάζονται νυχθημερόν για να δημιουργήσουν ένα…ρομποτικό ολόγραμμα, ένα είδος avatar στο οποίο κάποια στιγμή θα μπορούμε να «φορτώνουμε» τον εγκέφαλο και την προσωπικότητά μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον βρίσκει με τη σειρά του «ακατανόητη» την παραδοχή της θνητότητας, ενώ ο Σεργκέι Μπριν της Google ελπίζει ότι κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα καταφέρει επιτέλους να «γιατρέψει το θάνατο».

Tο δικό του λιθαράκι στη συζήτηση ειχε βάλει και ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ που έφυγε απο τη ζωή το 2018. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας δήλωνε είναι πιθανή η δυνατότητα κάποιου είδους αιώνιας ζωής.

«Ο εγκέφαλος μοιάζει με πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά, είναι εφικτό να «αντιγράψουμε» τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κομπιούτερ και να παρέχουμε με τον τρόπο αυτό ένα είδος μεταθανάτιας ζωής».

Προεκλογικές υποσχέσεις αθανασίας

Στις ΗΠΑ την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία ένας ιδιόρρυθμος Αμερικανός συγγραφέας και μελλοντολόγος που θέλει να ζήσει για πάντα και υποσχέθηκε αθανασία…και στους ψηφοφόρους του διεκδίκησε το 2016 ακόμη και το κλειδί του Λευκού Οίκου (!)

Ο Ζόλταν Ίστβαν, πρώην ρεπόρτερ στο δίκτυο National Geographic έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με την υπόσχεση οτι θα νικήσει τον θάνατο, διεκδίκησε το ρόλο του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, ενώ το 2020 διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενάντια στο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά καιρούς οργώνει την Αμερική με ένα παλιό σχολικό, το «Λεωφορείο της Αθανασίας» όπως το ονομάζει και τονίζει πως «η Τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από την πολιτική, γι’ αυτό πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά». Το λεωφορείο...σε σχήμα φέρετρου προωθει τον διανθρωπισμό, το κίνημα που είναι αφιερωμένο στην επέκταση της διάρκειας ζωής χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η κρυοσυντήρηση, η μεταφόρτωση νου, η αύξηση του σώματος και η...γενετική χειραγώγηση.

Ο 49χρονος Ίστβαν είναι πεπεισμένος ότι με την τεχνολογία μπορεί να γίνει κανείς αθάνατος, πλούσιος, αλλά και να αγγίξει τη φυσική τελειότητα, καταργώντας τις ατέλειες και τα...σωματικά ελαττώματα. Στο «Μετανθρωπιστικό Κόμμα» του όπως λέγεται, συναντιούνται επίδοξοι φιλόσοφοι, γκουρού της τεχνολογίας, εφευρέτες αλλά και…body hackers, άνθρωποι δηλαδή που επιχειρούν να βελτιώσουν το σώμα τους, ενσωματώνοντας σε αυτό νέες τεχνολογίες, εξωτερικές και εσωτερικές.

Η αλήθεια είναι πως ούτε ο ίδιος πιστεύει πως θα μπορούσε να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Θέλησε όμως να περάσει το μήνυμά του, να κάνει τους πολίτες να αναλογιστούν πώς θα είναι η ζωή τους στο άμεσο μέλλον και υπόσχεται νέες αντοχές και όρια με τη βοήθεια της γενετικής τροποποίησης.

Η κρυογονική και οι πρωτοποριακές τεχνολογίες

Την ώρα που κάποιοι φλερτάρουν με το Λευκό Οίκο, κάποιοι άλλοι κλεισμένοι σε εργαστήρια και κολοσσούς βιοτεχνολογίας προσπαθούν το ακατόρθωτο (;) μέσα από διάφορα μονοπάτια. Η κρυογονική λόγου χάρη, υποστηρίζει ότι οι νεκροί μπορούν να καταψυχθούν με την ελπίδα ότι η μελλοντική τεχνολογία θα τους επαναφέρει στη ζωή. Η γενετική τροποποίηση, η χειραγώγηση δηλαδή του γονιδιώματος με τη χρήση της βιοτεχνολογίας κάνει επίσης θραύση.

Η τεχνητή νοημοσύνη, τα αντι-γηραντικά σκευάσματα και μία σειρά από πρωτοποριακές τεχνολογίες που αμφισβητούνται από το ακαδημαϊκό κατεστημένο υπερασπίζονται με πάθος τη θεωρία του…σύγχρονου Μαθουσάλα. Το ίδιο και οι χρηματοδότες που κρύβονται από πίσω.

Το περιοδικό Newsweek είχε κάνει πρόσφατα βουτιά στα άδυτα της Σίλικον Βάλεϊ, της βιοτεχνολογίας και της αναζήτησης της…αιώνιας ζωής, ζυγίζοντας προοπτικές και διλήμματα. Στη μάχη για την αιώνια νεότητα αναδεικνύεται πρωτοπόρος, ο κολοσσός της Google που επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην Calico, (California Life Company, Εταιρεία Ζωής της Καλιφόρνιας) μία ανεξάρτητη εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να «γιατρέψει το θάνατο».

Σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, εστιάζει στην υγεία και συγκεκριμένα στην αντιγήρανση και θέλει να επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή μέσω της επιστήμης. Πώς; Δημιουργώντας το θαυματουργό γονίδιο FOXO3 το λεγόμενο «γονίδιο του Μαθουσάλα» που συνδέεται με τη μακροζωία…

Εικόνα απο την ιστοσελίδα του ιδρύματος Methuselah

Η σύγχρονη επιστήμη τοποθετεί το όριο της ανθρώπινης ζωής στα 120 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση. Ο Μπιλ Μάρις παλι από τη Google Ventures, μία ακόμη θυγατρική που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις νεοσύστατες εταιρείες, είναι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 500 !

Το ίδιο βέβαιοι είναι και οι επιστήμονες που εργάζονται σε προγράμματα όπως το Methuselah Foundation, μία μη κερδοσκοπική ερευνητική πρωτοβουλία την οποία χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων ο Πίτερ Τίελ, έχοντας προσφέρει μεχρι στιγμής εκατομμύρια δολάρια.

Στόχος της να ανακαλύψει τη θεραπεία σε επτά τύπους ασθενειών που συνδέονται με το γήρας, από την απώλεια κυττάρων, μέχρι τις μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια. Όλοι αυτοί οι σύγχρονοι «αλχημιστές» οφείλουν πολλά στον Αμερικανό βιοχημικό και γεροντολόγο Κλάιβ ΜακΚέι από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Τη δεκαετία του 1950 άρχισε να κάνει πειράματα με μεταγγίσεις αίματος σε αρουραίους και γέννησε μία ιδέα εξαιρετικά δημοφιλή ακόμη και σήμερα στους επιστήμονες: Την ανανέωση του γερασμένου αίματος !

Μισό και πλέον αιώνα μετά, ο Ρώσος εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ιτσκόφ, πιστεύει ακράδαντα ότι γύρω στο 2045, όταν θα είναι έτοιμο δηλαδή το πολυπόθητο avatar, θα ανατείλει μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Μία εποχή, κατά την οποία το φθαρτό σώμα δε θα υπάρχει και οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν για πάντα ακόμη και σε μέρη όπου η επιβίωση είναι σήμερα αδύνατη!

Τα μεγάλα ηθικά διλήμματα

Τι θα γίνει όμως σε αυτό το κοντινό-μακρινό μέλλον, στο οποίο θα έχουμε καταφέρει να ζούμε…και να ζούμε και να δουλεύουμε, επεκτείνοντας αέναα το προσδόκιμο της ζωής μας, αναρωτιούνται πολλοί εγείροντας μία σειρά από ηθικά, αλλά και πρακτικά ζητήματα.

Στην καλύτερη περίπτωση θα ζούμε για πάντα ή τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια αιώνια, στατική νεότητα, με συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο για να αντικαταστήσουμε τα γερασμένα μας όργανα ή ακόμη και ολόκληρο το σώμα μας με…ρομποτικά άβαταρ.

Θέλουμε όμως στα αλήθεια να ζούμε για πάντα; Και αν ναι γιατί, αναρωτιέται το Newsweek, εξαιρώντας από τον.. προβληματισμό τους δισεκατομμυριούχους «χομπίστες» που κάνουν αγώνα δρόμου για να κερδίσουν εκτός από την αθανασία και την υστεροφημία. Πριν αποφασίσουμε να παρατείνουμε κι άλλο τη διάρκεια ζωής μας θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα τους ηλικιωμένους, λένε ορισμένοι.

Eνα ακόμη ανησυχητικό ερώτημα που δημιουργεί η προοπτική ενός πλανήτη με εκατομμύρια -ή ακόμη και δισεκατομμύρια- υπεραιαιωνόβιους είναι κατά πόσο μπορεί να υποστηρίξει η Γη αυτό το είδος της ανάπτυξης. Οι επιστήμονες ανησυχούν ήδη για την επάρκεια των φυσικών πόρων, του πόσιμου νερού, της τροφής , ακόμη και της εργασίας για το σύνολο του πληθυσμού.

Αν κάποια στιγμή…σταματήσουμε να πεθαίνουμε η επόμενη γενιά των γκουρού της Σίλικον Βάλεϊ θα αντιμετωπίσει ίσως μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: τον επανασχεδιασμό του πλανήτη για να φιλοξενήσει τον αγέραστο άνθρωπο της νέας εποχής!

Εκείνοι που «τα έβαλαν» με το θάνατο

* Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας πέθανε το 210 ή 207 π.Χ αναζητώντας το μαγικό φίλτρο που θα «εξουδετέρωνε» το θάνατο. Ένα από τα μυστικά σκευάσματα των αλχημιστών του, περιείχε τοξικό υδράργυρο, και πιθανότατα τον σκότωσε.

* Το 16ο αιώνα ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν λέγεται ότι διέσχισε την Καραϊβική αναζητώντας την πηγή της νιότης. Τελικά, ανακάλυψε τη Φλόριντα των ΗΠΑ, αλλά πέθανε μερικά χρόνια αργότερα, ,μετά απο συμπλοκή με τους ιθαγενείς.

* Το 1492 ο Πάπας Ιννοκέντιος ο 8ος έσβησε μετά τη μετάγγιση αίματος από 3 υγιή 10χρονα παιδιά, με την ελπίδα να ξανανιώσει. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς –μεταξύ άλλων- κάνει συχνές μεταγγίσεις «καθαρού» αίματος.

To ελιξήριο της νεότητας αναζητάνε επιστήμονες σε όλο τον κόσμοΑ.Ρ

* Το 19ο αιώνα ο εκκεντρικός Αμερικανός Λέοναρντ Τζόουνς ο οποίος είχε θέσει πολλές φορές υποψηφιότητα για την προεδρία, θεωρούσε ότι ο θάνατος –αποτέλεσμα της ανηθικότητας μπορούσε να νικηθεί με προσευχή και νηστεία. Πέθανε από πνευμονία το 1868.

* Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997, μετά από...122 χρόνια και 164 ημέρες ζωής. Εζησε στο Αρλ ολόκληρη τη ζωή της και έγινε διάσημη όταν αποκάλυψε ότι στα 13 της είχε γνωρίσει από κοντά τον Βίνσεν Βαν Γκογκ. Είναι το μόνο άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ότι έζησε μετά τα 120.

* Ο Μαθουσάλα είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται από τη Βίβλο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη! (Γένεση 5:27, Ο' ) Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για κάθε πλάσμα που φτάνει σε πολύ μεγάλη ηλικία.