TRAVEL

Κερασοχώρι: Το υπέροχο χωριό των Αγράφων με τα πέτρινα σπίτια

Κερασοχώρι: Το υπέροχο χωριό των Αγράφων με τα πέτρινα σπίτια
...και τα πλακόστρωτα μιας άλλης εποχής
travel-inspiration.gr

Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων, ενώ από 2011 αποτελεί έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγράφων.

Το Κερασοχώρι Ευρυτανίας βρίσκεται στις παρυφές του όρους των Αγράφων, σε υψόμετρο 1100 μέτρων και έως το 1930 ονομάζεται Κεράσοβο ή Μέγα Κεράσοβο, έχοντας αναρίθμητα υπέροχα πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και αρκετούς ιδιόκτητους πύργους ισχυρών προυχόντων της εποχής.

Υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων, ενώ από 2011 αποτελεί έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγράφων.

Με μια αρκετά μεγάλη, τόσο προεπαναστατική, επαναστατική, όσο και νεότερη ιστορία, το Κερασοχώρι καταφέρνει να αποκτήσει έναν δυνατό και ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος είναι φανερός ακόμα και στις μέρες μας, αρκεί να περιπλανηθεί κανείς στα φροντισμένα σοκάκια του και να ρίξει το βλέμμα του σε όλα όσα τον περιβάλλουν.

Στις 10 Μαΐου του 1821 ο Κώστας Βελλής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, ενώ κατά την Εθνική Αντίσταση, στο χωριό λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους τον Στέφανο Σαράφη και τον Γιώργη Σιάντο.

Και ενώ μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα το Κεράσοβο υπολογίζονταν ως κωμόπολη, με πάνω από 300 οικογένειες και 1500 άτομα, σχολείο “κοινών γραμμάτων”, έμπορους, τσαρουχοποιούς, κ.α., έρχεται ο 18ος αιώνας και αρχίζει να ακμάζει δημογραφικά. Μα και οι μετέπειτα εποχές, δεν αφήνουν τον τόπο να ανακάμψει… πόλεμοι, εμφύλιος, δικτατορία, αστυφιλία…

Στις μέρες μας, το παραδοσιακό κεφαλοχώρι στέκει αγέρωχο, βλέποντας τα ανεξίτηλα σημάδια της ιστορίας του στα διάφορα κτήριά του, ενώ αγναντεύει το μέλλον του μέσα από όλους αυτούς τους φιλόξενους ανθρώπους που αποτελούν το παρόν του.

Στο Κάστρο του Κερασοχωρίου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους, τεκμήρια της εποχής των Αγραίων, των πρώτων κατοίκων της περιοχής.

Στο πλάι λοιπόν του χωριού, δεσπόζει σαν ακρόπολη αυτός ο μυτερός βράχος, το καραούλι όπως το λεν οι ντόπιοι, με την πιο όμορφη θέα σε ολόκληρο το χωριό. Από εκεί ψηλά, ο τρούλος της Αγίας Παρασκευής, της ψηλότερης εκκλησιάς του χωριού, μοιάζει να χάνεται στα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια με τις φροντισμένες αυλές των κάτασπρων σπιτιών του.

Συνεχίζοντας τον δρόμο από το Καραούλι, βρίσκονται οι καταρράκτες του Κερασοχωρίου, ενώ σαν συνεχίσει κανείς τον χωματόδρομο, έπειτα από 6 χιλιόμετρα μπορεί να βρεθεί στην κορυφή του όρους Καυκί, όπου εκεί συντηρούνται τα πρόβατα του χωριού. Μάλιστα η πλευρά του βουνού που βλέπει στο χωριό είναι γεμάτη με πυκνά έλατα, μέσα σε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το κλίμα του χωριού είναι τόσο ήπιο… ενώ σαν το βλέμμα κοιτάξει τον ορίζοντα, θα φτάσει πέρα μακριά, έως την αναζωογόνα λίμνη Κρεμαστών με τα πιο καθαρά νερά ολόκληρης της χώρας.

Πηγή: travel-inspiration.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέντε ενδιαφέροντες προορισμοί του κόσμου για ένα φθινοπωρινό ταξίδι

Ταξίδι στα Μετέωρα, ένα «θαύμα» της φύσης και της πίστης

Λισαβόνα: Τα πέντε αξιοθέατα που αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά της