TRAVEL

Τα πολυπρόσωπα Δωδεκάνησα

Τα πολυπρόσωπα Δωδεκάνησα

Απέναντι από τις ακτές της Τουρκίας, κείτεται ένα σύμπλεγμα νησιών πολυπρόσωπο, που προσφέρει στον ταξιδιώτη μια μοναδική όψη του ελληνικού καλοκαιριού!

Ανυπέρβλητα φυσικά τοπία, μαγευτικές παραλίες, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παραδοσιακός τρόπο ζωής, αυτά συνθέτουν τον χαρακτήρα του πολυπρόσωπου συμπλέγματος.

Είναι τα Δωδεκάνησα, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και με φανατικούς παραθεριστές, που σπεύδουν κάθε καλοκαίρι να τα επισκεφτούν, για να «μαζέψουν» εικόνες και οσμές!

Κάθε λιμάνι και μια διαφορετική εικόνα, κάθε κάτοικος και μια καινούρια ιστορία, είναι οι προορισμοί που όσοι τους επισκέφθηκαν ζουν με τις ωραιότερες αναμνήσεις και την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στις γειτονιές που λάτρεψαν!

Σας προειδοποιούμε, αν «ρίξετε» άγκυρα σε αυτά τα νησιά μην περιμένετε να την σηκώσετε σύντομα, οι ακρογιαλιές και ο τρόπος ζωής των άξιων κατοίκων θα σας δέσουν για πάντα εκεί!

Το νησί των Ιπποτών, τη μαγευτική Ρόδο. Το νησί του Ιπποκράτη, την πανέμορφη Κω. Το νησί της Αποκάλυψης, την ατμοσφαιρική Πάτμο. Το νησί των σφουγγαράδων, τη γοητευτική Κάλυμνο. Την αρχοντική Σύμη, τη γραφική Αστυπάλαια,το ακριτικό Καστελόριζο, τη Χάλκη, την Τήλο, τη Νίσυρο, τη Λέρο, τη Κάρπαθο, τη Κάσο, τους Λειψούς και τα μικρά νησάκια Τέλενδο, Ψέριμο, Αρκούς και Αγαθονήσι.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά!

Ρόδος

RODOS

Η κοσμοπολίτικη Ρόδος συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να θαυμάσουν την ασύγκριτη ομορφιά της. Σημείο αναφοράς η Παλιά πόλη, άριστα διατηρημένη, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Η Οδός των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μανδράκι είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης με τα στενά δρομάκια, τα μικρά σπίτια και τα εντυπωσιακά ιπποτικά κτίσματα, πλαισιωμένα από περίπου 200 μεσαιωνικές εκκλησίες.

Κάλυμνος

Η Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων, είναι αναγνωρισμένος προορισμός εναλλακτικών διακοπών για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η κατάδυση, η ορεινή πεζοπορία και σπηλαιολογία. Στην ενδοχώρα της Καλύμνου, σε απόσταση ασφαλείας από τη θάλασσα, βρίσκεται κτισμένη η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό όπου δεσπόζει η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Χαριτωμένης με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το Μεγάλο Κάστρο.

Κάρπαθος

Νησί με αντιθέσεις και συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων. Εικόνες από βουνό και θάλασσα που διαδέχονται η μία την άλλη, με τις κατάφυτες εκτάσεις να πρωταγωνιστούν. Αυτό το στενόμακρο νησί, που δεσπόζει ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, χαρακτηρίζεται από τα τουριστικά ανόθευτα τοπία, τους γραφικούς οικισμούς, τη φιλοξενία των κατοίκων και την άρρηκτη σχέση του με τα ήθη και τα έθιμα.

Καστελόριζο

Το όνομα «Καστελόριζο» είναι δυτικής προέλευσης και σημαίνει κόκκινο φρούριο. Ο μοναδικός οικισμός με τα παλιά αρχοντικά γύρω από το λιμάνι αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Τα σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τη θάλασσα, έχουν μία αξιοθαύμαστη ομοιομορφία: είναι όλα τους από ντόπια πέτρα, σιδεριές και κεραμίδια από Αττάλεια και Μασσαλία και ξύλο από τα παράλια της Μικρασίας. Αυτό που κάνει το νησί να ξεχωρίζει είναι η απουσία δρόμων. Οι ντόπιοι περπατάνε μέσα από τα «χαλατά».

Λέρος

assets LARGE t 183762 54101325


Η θάλασσα σμίλεψε με περίσσεια χάρη τα ήρεμα ακρογιάλια της και της χάρισε δαντελωτές ακτές και απάνεμα λιμάνια. Με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και αμμουδερές παραλίες, η Λέρος σαν μια «ξελογιάστρα» γυναίκα θέλει τον ταξιδιώτη για πάντα δικό της!

LerosIsland241

Η Λέρος κατά τη μυθολογία ήταν νησί της Άρτεμης, της θεάς των δασών και του κυνηγιού. Καθόλου άδικα, καθώς προστατευμένοι όρμοι, λόφοι, πευκώνες και ελαιώνες, χαμηλές πεδινές εκτάσεις με άφθονα νερά συνθέτουν την εικόνα της. Ιδανική για ήσυχες διακοπές, η Λέρος εντυπωσιάζει με την ιταλική αρχιτεκτονική της, τις πεντακάθαρες παραλίες και το επιβλητικό κάστρο της Παναγιάς στο λόφο Απιτύκι.

Η λέξη «λερός» σημαίνει λείος, επίπεδος – το νησί είναι πεδινό, με απέραντους κάμπους που φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και χαμηλά βουνά κατάφυτα από πεύκα, βελανιδιές και μια πλούσια ποικιλία λουλουδιών.

Νίσυρος

Η Νίσυρος είναι από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, άθικτο ακόμη από την τουριστική ανάπτυξη. Όλο το νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υπαίθριο γεωλογικό μουσείο», καθώς η Νίσυρος είναι ένας ηφαιστειακός κώνος που αναδύθηκε από τη θάλασσα 150.000 χρόνια πριν.

Πάτμος

Η Πάτμος είναι ένα θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή της Πάτμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Πάτμος είναι και ένας ενδιαφέρον ταξιδιωτικός προορισμός για διακοπές διαφορετικές από αυτές που προσφέρουν συνήθως τα νησιά του Αιγαίου, καθώς συνδυάζει ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Αστυπάλαια

11 Καστρο Αστυπάλαιας

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος και βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες. Έτσι, μοιράζεται κάτι από την ομορφιά και των δύο νησιώτικων συνόλων στο τοπίο και την αρχιτεκτονική της.