TRAVEL

Νίσυρος: Το νησί – ηφαίστειο των Δωδεκανήσων

Νίσυρος: Το νησί – ηφαίστειο των Δωδεκανήσων

Ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κω, η Νίσυρος ορθώνει το ανάστημά της και προσφέρει εικόνες, εμπειρίες και σεληνιακά τοπία.

Αν ψάχνεις για κοσμοπολίτικες διακοπές, τότε η Νίσυρος δεν είναι το ιδανικό νησί για εσένα, στο ηφαιστειακό νησί θα βρεις την ηρεμία, την γαλήνη, την απομόνωση, ότι λείπει από την καθημερινότητα σου.

Αυθεντικά χωριά, παραδοσιακά καφενεία, εκκλησάκια θεμελιωμένα στους βράχους, πλατείες για ουζάκι και μεζέ, ξερολιθιές, θερμά λουτρά και μονοπάτια. Όλα αυτά, μαζί με την απόκοσμη ηφαιστειακή ομορφιά της.

6

Ηφαίστειο

Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Καθώς κατεβαίνετε στον τεράστιο κρατήρα, νιώθετε σαν να είστε σε άλλο πλανήτη: κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, η δυνατή μυρωδιά του θειαφιού...

Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και περιλαμβάνεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Τα παλαιότερα πετρώματα έχουν ηλικία 160.000 ετών, ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) 15.000 ετών, καλύπτοντας ολόκληρο το νησί. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Νισύρου είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλαιές δράσεις του ηφαιστείου. Τα διάφορα είδη πετρωμάτων (βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες, ρυόλιθοι κλπ.) έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαφόρων κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και Καμπαναριό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τα Νικιά.

gyali 524

Οι παραλίες του νησιού

Απολαύστε το μπάνιο σας στις παραλίες Λευκή Παραλία, Παχιά Άμμος, Πάλοι, Λιές, Άγιος Σάββας, Κατσούνι, Αυλάκι, Αγία Ειρήνη και Χοχλάκια, με τις εντυπωσιακές μαύρες κροκάλες, ιδανική για ιστιοσανίδα και κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Ωραίες παραλίες υπάρχουν επίσης στα γειτονικά νησάκια Γυαλί και Άγιος Αντώνιος, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε ως ημερήσια εκδρομή με καΐκι. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται και στα νησάκια Πυργούσα, Παχιά και Στρογγυλή ενώ μπορείτε να κάνετε και το γύρο του νησιού.

2285

Μη φύγετε αν δεν κάνετε τα εξής:

• Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο των Νικιών, είναι υπερσύγχρονο και διαδραστικό και λειτουργεί όλο το χρόνο. Θα μάθετε τα πάντα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας, θα δείτε πώς γεννήθηκε η Νίσυρος και θα θαυμάσετε ηφαιστειακά πετρώματα με ασυνήθιστα ονόματα και χρώματα.

• Το Παλαιόκαστρο, μια ανάσα από το Μανδράκι, την αρχαία ακρόπολη της Νισύρου με τα σκουρόχρωμα κυκλώπεια τείχη της. Αποτελεί ένα από τα πλέον

• Την πεζοπορία στα μονοπάτια που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό του νησιού. Καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι την άνοιξη, που ανθίζουν τα αγριολούλουδα στα χωράφια και τις πλαγιές των λόφων.

Διαβάστε επίσης:

Και όμως αυτός ο παράδεισος βρίσκεται στην Ελλάδα (pics)

Διαπόντια νησιά, εκεί όπου ο ήλιος βασιλεύει πιο αργά

Σύμη, λιτή και αρχοντική