TRAVEL

Τα πλεονεκτήματα των αποδράσεων στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Τα πλεονεκτήματα των αποδράσεων στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τις καθαρές της θάλασσες και τα πανέμορφα νησιά της, ωστόσο, όσοι ζούμε σε αυτή, γνωρίζουμε καλά πως η χώρα μας αποτελεί έναν χειμερινό προορισμό μοναδικού φυσικού κάλλους.

Η ομορφιά της ελληνικής Φύσης, τα παραδοσιακά της χωριά, οι γραφικοί της οικισμοί και φυσικά, τα χιονοδρομικά της κέντρα, καθιστούν την χώρα μας μοναδική. Διότι μπορεί πολλοί να μην το γνωρίζουν, όμως, τα χιονοδρομικά της Ελλάδας δεν υστερούν σε τίποτα από αντίστοιχα του εξωτερικού και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να οργανώσουμε αυτόν τον Χειμώνα ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο στις πιο όμορφες και χιονισμένες πλαγιές της Ελλάδας.

Τα πλεονεκτήματα μας χειμερινής, οδικής απόδρασης είναι πολλά και το σίγουρο είναι ότι αξίζει να βάλουμε ένα προς ένα τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας κάτω από το «μικροσκόπιό» μας. Από τα Καλάβρυτα μέχρι τον Παρνασσό και από τη Ζήρεια μέχρι το Καϊμακτσαλάν.

Η έγκαιρη προετοιμασία του ταξιδιού, οι καλύτερες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση, τα κατάλληλα ελαστικά και η καλή οργάνωση μπορούν να μας εγγυηθούν πως θα απολαύσουμε στο έπακρο την εκδρομή μας και όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος

Απόδραση στη Ζήρεια της ορεινής Κορινθίας

Το Χιονοδρομικό Κέντρο που βρίσκεται στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για τους ταξιδιώτες που δεν θέλουν να ταξιδέψουν μακριά από το κλεινόν άστυ για να απολαύσουν μερικές στιγμές ηρεμίας μακριά από το χάος της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας -και το πλησιέστερο στην Αττική- και βρίσκεται σε μία περιοχή η οποία βρίθει από αξιοθέατα και μοναδικού κάλλους τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα τα παραδοσιακά Τρίκαλα Κορινθίας. Στα Άνω Τρίκαλα, τη Μέση συνοικία και την Κάτω Συνοικία Τρικάλων, μπορούμε να βρούμε καλό φαγητό από ντόπια προϊόντα, ξενώνες για κάθε γούστο και φυσικά και πολλές επιλογές για δραστηριότητες στη Φύση.

Για σλάλομ στο Μαίναλο της ορεινής Αρκαδίας

Και από την ορεινή Κορινθία οδηγούμε μέχρι την ορεινή Αρκαδία για να κάνουμε σλάλομ στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρων στην κορυφή του Μαινάλου, την Οστρακίνα, ενώ απέχει δύο μόλις ώρες από την Αθήνα, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.

Φυσικά, όσοι το επισκεφτούν, αξίζει να συνδυάσουν το σκι και το σνόουμπορντ με εξορμήσεις στα ιστορικά χωριά που βρίσκονται γύρω από το Μαίναλο, όπως τα Μαγούλιανα, τη Βλαχέρνα, την παραδοσιακή Βυτίνα, τη Δημητσάνα και τη γραφική Καρύταινα.

Προσοχή, όμως! Οι διαδρομές στην ορεινή Αρκαδία, όπως και σε όλους τους προορισμούς όπου βρίσκονται τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Οι επικίνδυνές στροφές, οι ψυχρές καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες και η χιονόπτωση απαιτούν τη χρήση ποιοτικών ελαστικών στο αυτοκίνητο τα οποία μπορούν να μας παρέχουν ένα ασφαλές και ξεκούραστο ταξίδι. Τα premium ελαστικά Goodyear, τα οποία επιλέγονται ως αρχικός εξοπλισμός από κορυφαίους κατασκευαστές, αποτελούν αναμφίβολα μία αξιόπιστη λύση στην οποία αξίζει να στραφείτε.

Εξόρμηση στον Παρνασσό

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για να απολαύσουμε μια σειρά από χειμερινές δραστηριότητες και σπορ. Αποτελεί τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό της Στερεάς Ελλάδος λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα -απέχει μόνο 200 χλμ από την ελληνική πρωτεύουσα- και φυσικά, των επιλογών που προσφέρει.

Όσοι επισκεφτούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, αξίζει να κάνουν σίγουρα μία στάση στο μαντείο των Δελφών και φυσικά, να απολαύσουν τη βόλτα τους στην Αράχωβα. Είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, απέχει μόνο 30 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού και κάθε Χειμώνα αποκτά έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Απόδραση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί, επίσης, ένα από τα πιο δημοφιλή της Ελλάδας. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. Διαθέτει πίστες αρχαρίων και προχωρημένων, snowpark, σχολές σκι και σνόουμπορντ καθώς και πίστες ακόμη και για άτομα που απλώς θέλουν να απολαύσουν τη βόλτα τους στο χιόνι, με έλκηθρα και ειδικά μηχανοκίνητα.

Όσοι το επισκεφτούν, θα μπορέσουν να χαρούν επίσης τη βόλτα τους στα χωριά της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο πως τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για χειμερινές διακοπές στη Φύση. Πράγματι, σε απόσταση δύο μόλις ωρών από την Αθήνα, μπορούμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας στην κωμόπολη των Καλάβρυτων, να χαρούμε την υπέροχη διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού με το ιστορικό τρένο του Οδοντωτού καθώς και να επισκεφτούμε τη γραφική Ζαχλωρού και το εντυπωσιακό Σπήλαιο των λιμνών.

Για σκι στο Καϊμακτσαλάν και «spa» στα Λουτρά Πόζαρ

Έπειτα από την Πελοπόννησο και τη Στέρεα Ελλάδα, σειρά έχει η Μακεδονία και συγκεκριμένα το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν με τη σπάνια φυσική ομορφιά. Πρόκειται για έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες.

Η ποιότητα και η διάρκεια του χιονιού, που ξεκινάει από τον Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, προσφέρουν πολλές επιλογές στους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. Όσοι δεν γνωρίζουν σκι ή σνόουμπορντ, μπορούν να χαλαρώσουν στο ζεστό σαλέ του καταφύγιου, να κάνουν πεζοπορία, να απολαύσουν το φυσικό τοπίο και τη μαγευτική θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η περιοχή ενδείκνυται και για εξορμήσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, όπως τον Άγιο Αθανάσιο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται, επίσης, οι καταρράκτες της Έδεσσας και τα Λουτρά Πόζαρ, εκεί όπου ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέουν σε ετήσια βάση για να απολαύσουν τη λουτροθεραπεία τους στις εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες και τα χαμάμ.