TRAVEL

Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια: Το Πάπιγκο που ξελογιάζει τους επισκέπτες και το πανέμορφο Φαράγγι του Βίκου

Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια: Το Πάπιγκο που ξελογιάζει τους επισκέπτες και το πανέμορφο Φαράγγι του Βίκου
To Πάπιγκο θα σας κλέψει τις καρδιές

Το Ζαγόρι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς για τουρισμό περιοχές της ορεινής Ελλάδας.

Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση που βρίσκεται στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό κομμάτι του νομού Ιωαννίνων.

Η περιοχή αυτή έχει σχήμα περίπου κυκλικό, με διάμετρο περίπου 38 χλμ.

Αυτή ορίζεται σε γενικές γραμμές ως εξής: Στα νότια από το όρος Μιτσικέλι (το οποίο υψώνεται ακριβώς πάνω από τη λίμνη των Ιωαννίνων), στα δυτικά από τον οδικό άξονα που συνδέει τα Ιωάννινα με την Κόνιτσα, στα βορειοδυτικά από την όμορφη Κόνιτσα, στα βόρεια από τη λάκκα του Αώου, στα βορειοανατολικά από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας, στα ανατολικά από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου και στα νοτιοανατολικά από το τμήμα της Εγνατίας Οδού που βρίσκεται ανάμεσα στο Μέτσοβο και τον ποταμό Άραχθο.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα σύμπλεγμα από 52 χωριουδάκια, που βρίσκονται στο Ζαγόρι. Αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με πολλά κοινά αρχιτεκτονικά, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία. Τα περισσότερα έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί. Είναι χτισμένα σύμφωνα με τη ζαγορίσια λαϊκή κουλτούρα, στην οποία δεσπόζουσα θέση κατέχουν πρωτίστως η πέτρα και δευτερευόντως το ξύλο.

Το Πανέμορφο Πάπιγκο

Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αναφέρεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο αποτελεί κοινότητα του νομού Ιωαννίνων.

Το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

Μας ξελογιάζει με το εντυπωσιακό τοπίο που αντικρίζουμε πλησιάζοντας, με δύο κουκλίστικα χωριά μέσα στην πυκνή βλάστηση, κάτω από τους επιβλητικούς πύργους και τη μυθική Δρακόλιμνη. Μας κόβει την ανάσα με την χαράδρα του Αώου στον βορρά και το φαράγγι του Βίκου στο νότο. Μας κλέβει την καρδιά με την ηπειρώτικη παράδοση, τη φιλοξενία των κατοίκων και την αίσθηση ότι εδώ έχει βρεθεί ο τρόπος να σταματά ο χρόνος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Tο Φαράγγι του Βίκου

«Καρδιά» του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το Φαράγγι του Βίκου είναι το μεγαλύτερο και πιο γραφικό από τα φαράγγια του Ζαγορίου. Συλλέγει τα νερά πολλών μικρών ποταμών που καταλήγουν στον ποταμό Βοϊδομάτη, που ρέει μέσα στο φαράγγι. Tο Φαράγγι του Βίκου με 990 μέτρα βάθος είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο, στην πραγματικότητα το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του.

Είναι επίσης χώρος μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος, γιατί βρίσκεται σε σχεδόν παρθένα κατάσταση και είναι παράδεισος για απειλούμενα είδη και περιέχει πολλά και ποικίλα οικοσυστήματα. Το φαράγγι είναι υδατογενές και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη.

Αφήστε πίσω σας τις έγνοιες και ετοιμάστε τη βαλίτσα σας για ένα υπέροχο ταξίδι στα Ζαγοροχώρια!

Σχετικές ειδήσεις