TRAVEL

Οι πέντε μικρές λεπτομέρειες που σίγουρα δεν ήξερες για την Ισλανδία (pics)

Οι πέντε μικρές λεπτομέρειες που σίγουρα δεν ήξερες για την Ισλανδία (pics)
Ισλανδία, μια μαγευτική χώρα!
PIXABAY

Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτων την αποκαλούσε «Υπερβόρεια» και σίγουρα δεν είχε διόλου άδικο: Η Ισλανδία (στα ισλανδικά: Ísland), είναι η νησιωτική χώρα με τους 353.070 κατοίκους και με πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική εσχατιά της Ευρώπης, στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία.

Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, μαγεύοντας τους επισκέπτες της με τις ιδιομορφίες αλλά και τις ομορφιές της.

Υπάρχουν, ωστόσο, πέντε μικρά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει και σήμερα σας τα παρουσιάζουμε.

1. Η Ισλανδία δεν έχει δέντρα

Δεν είναι πλάκα, μιλάμε σοβαρά: Στην Ισλανδία δεν υπάρχει κανένα δέντρο! Όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Αιώνες πριν, οι αποικιστές Βίκινγκς έκοψαν τα περισσότερα από τα δάση για ξυλεία και για να φτιάξουν βοσκοτόπια.

Εδώ και πολλά χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας παλεύει να αναδασώσει μεγάλες εκτάσεις γης, πολλές φορές, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες, άλλωστε, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη δασών.

2. Απαγορευόταν η κατανάλωση μπύρας έως το 1989

Πριν από περίπου έναν αιώνα, η κυβέρνηση της Ισλανδίας είχε απαγορεύσει την κατάποση αλκοολούχων ποτών, για πολιτικούς λόγους. Αν και το κόκκινο κρασί και τα ηδύποτα άρχισαν σταδιακά να νομιμοποιούνται, η μπύρα θεωρείτο παράνομη έως και την 1η Μαρτίου 1989. Τον καιρό εκείνο, η Ισλανδία πάλευε για την ανεξαρτησία της από τη Δανία και οι Ισλανδοί συνέδεαν την μπύρα με τον τρόπο ζωής των Δανών, εξ ου και η απαγόρευση.

Βεβαίως, η ζωή έγινε πολύ καλύτερη από το ’89 και μετά και πλέον σήμερα η Ισλανδία γιορτάζει το «Μπγιόρνταγκουρ» (Bjordagur), δηλαδή την «Ημέρα της Μπύρας» η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου. Όσο, όμως, κι αν ακούγεται παράξενο, το αλκοόλ στην Ισλανδία παραμένει υπό πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο: Μπορείς να το αγοράσεις μόνο από συγκεκριμένα μαγαζιά που φέρουν τον τίτλο «Vínbuðin». Τα σούπερ μάρκετ πωλούν κουτάκια που μοιάζουν με μπύρα, αλλά μην γελιέστε, η ποσότητα αλκοόλ σε αυτά δεν ξεπερνά το 2,25%.

3. Όλοι λέγονται… «Μάγκνους» (περίπου)

Εντάξει… όχι όλοι, αλλά αυτό κι αν δεν είναι πλάκα! Οι Ισλανδοί πιστεύουν ακράδαντα ότι η γλώσσα είναι το βασικό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Τα ισλανδικά, άλλωστε, είναι μία από τις λίγες γλώσσες που παραμένει ίδια κι απαράλλακτη από τη δημιουργία της. Μόνο που οι Ισλανδοί, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομικά, μάλλον το… παρατραβάνε: Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, για παράδειγμα, επίθετα ή να υιοθετήσουν το επίθετο του συζύγου κατά το γάμο.

Το κορυφαίο; Όταν ένα παιδί γεννιέται, οι γονείς είναι δια νόμου υποχρεωμένοι να επιλέξουν το όνομα από μια λίστα 1.712 ανδρικών ονομάτων και 1.853 γυναικείων ονομάτων. Σε μια τόσο μικρή σε πληθυσμό χώρα, όπως η Ισλανδία, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί, εάν σε ένα εμπορικό κέντρο του Ρέικιαβικ φωνάξετε: «Μάγκνους!» (σ.σ.: συνηθισμένο όνομα στην Ισλανδία». Παίζει να γυρίσουν όλοι!

4. Στην Ισλανδία δεν υπάρχουν κουνούπια

Απόλυτα λογικό, εάν το σκεφτεί κανείς, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και οι κλιματολογικές συνθήκες γενικά δεν το επιτρέπουν.

5. Η Ισλανδία δεν έχει τρένο

Ο σιδηρόδρομος απλά δεν υπάρχει. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται με αυτοκίνητα και ποδήλατα. Ναι, σε τούτη τη χώρα αγαπούν πολύ το ποδήλατο! Η κυβέρνηση, πάντως, δέχεται εισηγήσεις να φτιάξει ένα έστω υποτυπώδες δίκτυο σιδηροδρόμων, το οποίο απλώς θα ενώνει το Ρέικιαβικ με το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις