TRAVEL

Bate-Bola: Ένα... παράλληλο Καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο

Bate-Bola: Ένα... παράλληλο Καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο
Δείτε φωτογραφίες
AP Photo/Leo Correa

Μακριά από τις παραλίες, το Σαμπαδρόμιο και τα πλήθη των τουριστών, στις βόρειες και δυτικές περιοχές του ευρύτερου Ρίο ντε Τζανέιρο ζωντανεύει ένα παράλληλο σύμπαν Καρναβαλιού.

Εδώ δεν υπάρχουν χορεύτριες με μπικίνι πάνω σε φαντασμαγορικά άρματα, υπάρχουν κλόουν που λες κι έχουν βγει από ένα όνειρο πυρετού των Τροπικών.

Στις εργατικές γειτονιές Guadelupe, Oswaldo Cruz και Madureira, βγαίνουν στις πλατείες και τους δρόμους ομάδες bate-bola (αυτοί που χτυπούν τη μπάλα). Αυτό είναι το μυστικό, γοητευτικό, εναλλακτικό καρναβάλι του Ρίο.

Μια μίξη τέχνης, μουσικής και ενέργειας που κάνει και διάσημες σχολές σάμπα της πόλης να κοκκινίζουν από ντροπή.

AP Photo/Felipe Dana

Οι παρελάσεις του bate-bola αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βραζιλίας, και αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τη μεσαία και ανώτερη τάξη του Ρίο.

AP Photo/Felipe Dana

Εν τω μεταξύ, το διάσημο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο έκλεψε όπως κάθε χρόνο την παράσταση, με χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες να κατακλύζουν τους δρόμους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, χορεύοντας σε ρυθμούς σάμπας.

AP Photo/Silvia Izquierdo

Η πολύχρωμη παρέλαση στο περίφημο Σαμπαδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, των 720 μέτρων της λεωφόρου είναι το θεαματικότερο σόου του πλανήτη. Μία μεγάλη γιορτή με φανταχτερές παρουσίες και καταπληκτικές αμφιέσεις. Τα εντυπωσιακά άρματα είναι επηρεασμένα από την ντόπια αλλά και παγκόσμια επικαιρότητα.

Οι Αρχές αναμένουν φέτος περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα, κυρίως στην «πρωτεύουσα» του Καρναβαλιού, το Ρίο ντε Τζανέιρο.