TRAVEL

Ταξίδι στη Νορβηγία: Τα 10 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για το Όσλο (pics)

Ταξίδι στη Νορβηγία: Τα 10 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για το Όσλο (pics)
Πάμε μια βόλτα μέχρι το «στολίδι» της Νορβηγίας;
PIXABAY

Το Όσλο, με τους συνολικά 634.293 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα και ίσως η δημοφιλέστερη χώρα της Νορβηγίας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι Νορβηγοί διακρίνονται για την απίστευτη φιλοξενία τους και σίγουρα οι τουρίστες μαγεύονται από την ομορφιά της πόλης. Η συμβουλή που δίνουν, άλλωστε, οι έμπειροι ταξιδευτές είναι απλή: «Αν θέλεις να επισκεφτείς τη Νορβηγία, τότε ξεκίνα από το Όσλο».

Υπάρχουν, ωστόσο, δέκα μικρές, αλλά άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καθιστούν το Όσλο μοναδικό κι αυτές είναι οι εξής:

1. Μια πόλη ετών… 1.019!

Το Όσλο ιδρύθηκε το έτος 1.000 μ.Χ. και αργότερα το 1.048 ο βασιλιάς Χάραλντ ο Γ’ εγκατέστησε στην πόλη ένα μεγάλο κέντρο εμπορικών συναλλαγών. Το Όσλο δεν ήταν εξαρχής πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Η απόφαση για να γίνει αυτό, ελήφθη το 1814.

2. Περίπου η μισή έκτασή του είναι δάσος

Η νορβηγική πρωτεύουσα έχει συνολική έκταση 454 τετραγωνικά χλμ., από τα οποία τα 242 τετραγωνικά χλμ. είναι δασώδεις περιοχές.

3. Ζήτω ο Βασιλιάς…

Η Νορβηγία είναι από τις λίγες εναπομείνασες χώρες της γηραιάς Ηπείρου που έχουν βασιλεία. Το Όσλο, λοιπόν, είναι η πατρίδα του βασιλιά Χάραλντ του Ε’, της βασίλισσας Σόνιας και ναι… υπάρχει και παλάτι!

4. Πού πρέπει να πας

Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν: το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Design, τη Νορβηγική Όπερα και το Μπαλέτο αλλά και το Εθνικό Θέατρο.

5. Κι ένα και δύο και τρία κι… αμέτρητα νησιά!

Το Όσλο βρίσκεται στο άκρο του μήκους 99,7 χλμ. φιόρδ, που ονομάζεται Oslofjor και περιλαμβάνει περισσότερα από 40 νησιά.

6. Σπουδαίοι άνθρωποι, μεγάλοι Βίκινγκς

Το Όσλο υπήρξε πατρίδα για τους πρωτοπόρους της νορβηγικής κουλτούρας: Edvard Munch, Gustav Vigeland και Henrik Ibsen

7. Γεωγραφική θέση - «κλειδί»

Τι κι αν το Όσλο βρίσκεται στο νότο της Νορβηγίας, έχει το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα στις ΗΠΑ και την Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

8. Το δάσος ψάχνεις; Μα δεν το βλέπεις;

Εάν είσαι στο Όσλο, τότε βρίσκεσαι σίγουρα μόλις 15 λεπτά από το πράσινο – Ναι, έχουμε να κάνουμε με την πλέον «πράσινη» πόλη της Ευρώπης!

9. Το καλύτερο μέρος για να ζήσεις

Δεν το λέμε εμείς, ο ΟΗΕ το λέει. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, το Όσλο και κατ’ επέκταση η Νορβηγία θεωρείται ως το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζήσει κανείς. Έχει το μεγαλύτερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παγκοσμίως!

10. Ντύνεσαι ελαφριά; Ξανασκέψου το!

Είσαι στη Σκανδιναβία, έχει κρύο. Τι θες να σου πούμε άλλο; Πουλόβερ, σκουφί και γάντια είναι τα πλέον απαραίτητα αξεσουάρ στη χώρα όπου όταν το θερμόμετρο γράφει 0 βαθμούς Κελσίου, όλοι πανηγυρίζουν για τη… ζέστη!

Σχετικές ειδήσεις