TRAVEL

Τζετ λαγκ τέλος: Τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε

Τζετ λαγκ τέλος: Τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε
Το τζετ λαγκ επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε οργανισμό, ανάλογα με την υγεία, το άγχος και την ηλικία του καθενός
Pixabay

Αϋπνία, εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης ή δυσπεψία είναι μερικά από τα συμπτώματα του τζετ λαγκ και παραμένει άγνωστο πόσος καιρός χρειάζεται για να τα ξεπεράσετε.

Ένα ταξίδι σε διαφορετικές χρονικές ζώνες μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε το βιολογικό σας ρολόι.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή ομάδα κυττάρων στον υποθάλαμο, ένα τμήμα του εγκεφάλου, ακριβώς πάνω από το οπτικό χίασμα, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας (SCN). Αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται και λένε στα άλλα μέρη του σώματος τι ώρα είναι και τι να κάνουν.

Ωστόσο το τζετ λαγκ δεν είναι ανίκητο και αυτά είναι τα τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ένα απολαυστικό ταξίδι:

Προσαρμόστε το πρόγραμμα σας πριν φύγετε

Ανάλογα προς τα πού ταξιδεύετε, προσπαθήστε να προσαρμόσετε το βιολογικό σας ρολόι στα δεδομένα του προορισμού σας, έστω και σταδιακά.

Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο όταν ταξιδεύουν προς τα ανατολικά παρά προς τα δυτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σταδιακή προώθηση ή καθυστέρηση του εσωτερικού ρολογιού μπορεί να κάνει την προσαρμογή πιο εύκολη, μειώνοντας τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ.

Ελέγξτε την έκθεση στο φως

Ο έλεγχος της έκθεσης στο φως του ήλιου είναι μάλλον η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγετε το τζετ λαγκ. Οι επιστήμονες θεωρούν λάθος να προσπαθήσετε να προσαρμοστείτε απότομα στη νέα χρονική ζώνη, γιατί αυτό θα σας εξαντλήσει ακόμη περισσότερο.

Αν ταξιδεύετε προς την Ανατολή, πρέπει να αναζητείτε το φως νωρίς το πρωί και να αποφεύγετε το φως αργά το απόγευμα. Αν ταξιδεύετε προς τα δυτικά, πρέπει να κάνετε το αντίθετο.

Περιορίστε την καφεΐνη

Από γνωστά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, μέχρι τον καφέ και το τσάι, οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη είναι καλός σύμμαχος του τζετ λαγκ. Πέρα απ’ την αφυδάτωση που προκαλεί, η διεγερτική αυτή ουσία θα βοηθήσει στην απορρύθμιση του συστήματος και θα σας εμποδίσει ακόμα περισσότερο να συνέλθετε. Η διαρκής ενυδάτωση, απ’ την άλλη, βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα, οπότε κάντε το νερό σύμμαχό σας.

Σχετικές ειδήσεις