TRAVEL

Παρανέστι: Το καταπράσινο «στολίδι» του νομού Δράμας (pics)

Παρανέστι: Το καταπράσινο «στολίδι» του νομού Δράμας (pics)
Με ύψος 40 μέτρων, ο καταρράκτης Τραχωνίου – Διποτάμων είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια.
FLICKR / CC IMAGES / EVAN KARAGEORGOS

Παρανέστι | Δράμα: Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα γνωστότερα και πλέον παραδοσιακά χωριά στο νομό Δράμας. Τ’ όνομά του προέρχεται από τη σύνθεση της αρχαιοελληνικής φράσης «παρά τω Νέστω», που σημαίνει «δίπλα στον ποταμό Νέστο».

Το Παρανέστι σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό, ιδίως για όσους αγαπούν τη φύση, το πράσινο και σίγουρα τις δραστηριότητες εκείνες που σχετίζονται με το ποτάμι, όπως, για παράδειγμα, το κανοέ καγιάκ.

Πού βρίσκεται, όμως, το Παρανέστι; Ανατολικά συνορεύει με τον νομό Ξάνθης και το δήμο Σταυρούπολης ενώ στα δυτικά με το δήμο Σιδηρόνερου και Δράμας. Στα βορεια σύνορα του Παρανεστίου βρίσκεται η Βουλγαρία και στα νότια ο Δήμος Νικηφόρου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery:

Σημαντικές λεπτομέρειες για το Παρανέστι

  1. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι έχει δικό του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Σε αυτό, o επισκέπτης θα γνωρίσει το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου, θα μάθει για τα διάφορα ζώα που έχουν ζήσει και ζουν στην περιοχή, θα μάθει για τα πετρώματα του ορυκτού πλούτου αλλά και γενικά για την δομή χαρακτηριστικών φυσικών οικοσυστημάτων όπως του δάσους του ρυακιού, της εκβολής, του θαμνότοπου, των αλπικών λιβαδιών.

  1. Το πράσινο κυριαρχεί παντού

Στο Παρανέστι βρίσκονται δύο από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ελλάδας: το Δάσος Φρακτού και το Παρθένο Δάσος του Παρανεστίου. Από το 1980 και οι δύο βιότοποι έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία Φυσικού Πλούτου.

  1. Ο Νέστος και οι παραπόταμοι

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι παραπόταμοι του Νέστου διαβαίνουν το Παρανέστι, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο: το Διαβολόρεμα, ρέμα Φαρασινού, Αχλαδόρεμα, Αρκουδόρεμα, το ρεύμα Περιβλέπτου είναι τα πιο γνωστά από αυτά.

  1. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης στα Βαλκάνια

Βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το Παρανέστι και είναι ο εντυπωσιακός καταρράκτης Τραχωνίου – Διποτάμων ύψους 40 μέτρων! Εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι καταρράκτες του Σκοτεινού, του Λεπίδα και του Αχλαδορέματος.

  1. Το υδροθεραπευτήριο στα Θερμιά

Τα Θερμιά βρίσκονται βόρεια 25 χλμ από το Παρανέστι και αξίζει να τα επισκεφθείτε για το παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο τους το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες κτλ.

  1. Παραδοσιακοί οικισμοί

Η Πρασινάδα είναι ένας παλαιός οικισμός ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων, 19 χλμ. από το Παρανέστι, σημαντικό αξιοθέατο της Πρασινάδας είναι η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η οποία λέγεται πως χτίστηκε στην θέση του παλαιότερου Βυζαντινού μοναστηριού. Η Πρασινάδα μαζί με τον οικισμό του Άνω Θόλου έχουν τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια στην περιοχή, επίσης παραδοσιακή αρχιτεκτονική εντοπίζουμε και στα σπίτια του Καπνόφυτου, της Κρήνης, του Χαλεπιού και του Αηδονόκαστρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις