TRAVEL

Παράθυρο ή διάδρομος; Τι λέει η επιλογή για τον χαρακτήρα σου (pics)

Παράθυρο ή διάδρομος; Τι λέει η επιλογή για τον χαρακτήρα σου (pics)
Εσείς τι προτιμάτε;
pixabay

Ρώτα  κάποιον στο δρόμο αν προτιμά διάδρομο ή παράθυρο κατά την πτήση του και να είσαι βέβαιος πως θα λάβεις μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη.

Εκείνοι που επιλέγουν το παράθυρο θεωρούν απλά θεότρελους όσους προτιμούν τον διάδρομο. Δοκίμασέ το. Όποιον και να ρωτήσεις εκτός της βέβαιης απάντησης που θα δώσει θα ξεκινήσει και έναν μονόλογο για να εξηγήσει τους λόγους.

Ο Mark Vanhoenacker, πιλότος και συγγραφέας του βιβλίου How to Land a Plane, σημειώνει πως «όταν ρωτώ φίλους να περιγράψουν τι είδους ταξιδιώτες είναι, απαντούν με τόση βεβαιότητα που δείχνει πως αποφάσισαν ήδη από την πρώτη φορά που ανέβηκαν σε αεροπλάνο».

Φυσικά και για τις δύο θέσεις υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά.

Οι επιβάτες σε θέσεις στο παράθυρο έχουν μια επιφάνεια στην οποία μπορούν να στηριχθούν και φυσικά μια μοναδική θέα για να χαζεύουν. Από την άλλη όμως είναι εγκλωβισμένοι στη θέση τους και γίνονται ενοχλητικοί κάθε φορά που θέλουν να επισκεφθούν την τουαλέτα.

Οι επιβάτες πάλι σε θέσεις διαδρόμου, έχουν την ελευθερία να κινηθούν όποτε το θέλουν αλλά κυρίως έναν επιπλέον χώρο για να απλώσουν τα πόδια τους. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος όταν καταφέρουν να κοιμηθούν σε μεγάλη πτήση να τους ξυπνήσει ο διπλανός για να περάσει ή να τους σπρώξει η αεροσυνοδός με το τρόλεϊ.

Μεγάλος χαμένος – και σίγουρα προβληματικός αν είναι επιλογή του- είναι εκείνος που βρίσκεται στη μεσαία θέση.

Ο ειδικός ταξιδίων Gilbert Ott, οπαδός του παραθύρου ο ίδιος, υποστηρίξει πως έχει βρει την χρυσή τομή.

«Λόγω της καμπυλότητας στο εσωτερικό των περισσότερων αεροπλάνων, η αλήθεια είναι πως εκείνος που κάθεται στο παράθυρο έχει περισσότερο χρόνο. Το ιδανικό σημείο όμως είναι στις εξόδους κινδύνου όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος χώρος για τα πόδια, σε σημείο που μπορείς να σηκωθείς χωρίς να ενοχλήσεις» σημειώνει.

Τι σημαίνει όμως η επιλογή της θέσης για τον χαρακτήρα σου; Αν αφήσουμε το πρακτικό κομμάτι στην άκρη οι περισσότεροι ομολογούν πως επιλέγουν ανάλογα με το αν προτιμούν να ξυπνούν ή να τους ξυπνούν, να ενοχλούν ή να ενοχλούνται.

Κάποιοι δεν αντέχουν καν την άβολη και απολογητική συζήτηση όταν θα πρέπει να ενοχλήσουν τους διπλανούς τους για να βγουν από τη θέση τους. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Spelman η οποία μίλησε στην Telegraph, «οι ταξιδιώτες που επιλέγουν το παράθυρο θέλουν να έχουν τον έλεγχο και είναι πιο ευερέθιστοι. Επίσης τους αρέσει να “φωλιάζουν” και προτιμούν να βρίσκονται στον δικό τους κόσμο». Γίνεται έτσι αντιληπτό πως όσοι προτιμούν τον διάδρομο είναι πιο συνεσταλμένοι, λιγότερο ευερέθιστοι και σκέφτονται περισσότερο τους άλλους. Διαφορετικά πρόκειται για κλειστοφοβικούς ή απλά θύματα μιας αδύναμης κύστης!

Μαζί της συμφωνεί και η συμπεριφοριολόγος Jo Hemmings: «Στο παράθυρο θα βρεις συνήθως εγωιστές. Στον διάδρομο πάλι είναι πιο κοινωνικοί και σίγουρα πιο θετικοί άνθρωποι. Επίσης είναι ακούραστοι ταξιδιώτες που δεν θέλουν να κοιμόνται σε αεροπλάνα».

Και αν απορείς τι προτιμά η πλειοψηφία, τα στοιχεία δείχνουν ισοπαλία. Και για να είμαστε ακριβής, οι θέσεις στα παράθυρα προτιμούνται κατά 1%. Έρευνα του 2016 αποκάλυψε πως 34% των επιβατών δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν επιπλέον για να εξασφαλίσουν μια θέση με θέα ενώ το 15% θα πλήρωνε για μια θέση στο διάδρομο.

Σχετικές ειδήσεις