TRAVEL

Αμφιλοχία: Μία διαφορετική απόδραση (pics+vid)

Αμφιλοχία: Μία διαφορετική απόδραση (pics+vid)
Παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας

Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στο μυχό του Aμβρακικού κόλπου, η Αμφιλοχία αποτελεί έναν πανέμορφο ανοιξιάτικο προορισμό.

Τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ της προκυμαίας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση της πολυσύχναστης κωμόπολης, που φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της.

Η Αμφιλοχία οφείλει την ονομασία της στο αρχαίο Aμφιλοχικό Άργος, αποικία των Aργείων, που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Έχει 4.119 κατοίκους και απέχει 80 χλμ BΔ από το Μεσολόγγι.

Αξιοθέατα

Τα Τείχη της Λιμναίας, αρχαίας πόλης, στην κορυφή πευκόφυτου λόφου πάνω από την Αμφιλοχία. Η Λιμναία ήταν αρχαία πόλη κοντά, σε απόσταση μόλις 2 χλμ., από την σημερινή Αμφιλοχία. Την πόλη αυτή μνημονεύει ο Θουκυδίδης όταν αφηγείται τις επιχειρήσεις των Σπαρτιατών στην Δυτική Στερεά Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (429 π. Χ.).

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Είναι ο ενοριακός ναός της πόλης. Τρίκλιτη Βασιλική που χτίστηκε το 1868, πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού. Το επιβλητικό τέμπλο, ο ξυλόγλυπτος Δεσποτικός Θρόνος και η όλη του δομή εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Το σημαντικότερο όμως που μπορεί κάποιος να δει στο ναό είναι η αγιογράφηση που αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο έργο του μεγάλου Κερκυραίου αγιογράφου Χαρ. Παχή. Μνημείο αριστοτεχνίας η εικόνα «ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ».

Σχετικές ειδήσεις