TRAVEL

Χαλκίδα: Απόδραση στην πόλη με το μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο (pics)

Χαλκίδα: Απόδραση στην πόλη με το μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο (pics)
Ο ιδανικός προορισμός για μια σύντομη απόδραση
EUROKINISSI

Χτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην Εύβοια και το άλλο της στη Στερεά Ελλάδα, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές.

Σήμερα η Χαλκίδα αποτελεί πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νομού Εύβοιας.

Στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται η νέα γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, η οποία συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης, ενώ η παλιά, κινητή γέφυρα, χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού.

Η Χαλκίδα είναι άλλωστε διάσημη για το παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου, ένα σπάνιο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής των θαλασσίων ρευμάτων. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει τον ενδιαφέρον, τόσο από αστρονομικής και γεωφυσικής άποψης, όσο και από φιλοσοφικής.

Περνώντας είτε την παλιά, είτε τη καινούργια γέφυρα, θα βρεθείτε στο τουριστικό μέρος της πόλης, με πεζόδρομους με τις καφετέριες, εστιατόρια και ουζερί, δίπλα στην παραλία.

Αξιοθέατα

Εκεί δεσπόζει το Δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του. Στη βόρεια πλευρά της πόλης, τραβάει την προσοχή το «Κόκκινο Σπίτι» της οικογένειας Μάλλιου που χρονολογείται το 1884 και σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς. Σήμερα το οίκημα ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων.

Η Χαλκίδα έχει αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο.

Στο πρώτο φιλοξενούνται ευρήματα από ανασκαφές που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της Εύβοιας και κυρίως στην Ερέτρια, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα (όπλα, νομίσματα, παραδοσιακές ενδυμασίες) που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο.

Στο Τουρκικό Τζαμί, στεγάζεται μια βυζαντινή συλλογή, κυρίως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά γλυπτά, ψηφιδωτά και κεραμικά, ενώ διάφορα έργα τέχνης εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη.

Άλλα αξιοθέατα είναι το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο και η Μαρμαρένια Βρύση.

Επίσης, το κάστρο Καράμπαμπα που βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης, στον λόφο που ονομάζεται Φούρκα.

Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων στην επιφάνεια του εδάφους. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς.

Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο Α-Δ, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο.

Το νότιο τμήμα του τοίχου διατηρείται σε κακή κατάσταση.

Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχιστεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα.

Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα.

Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου.

Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.

Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688 και οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν στο Ελληνικό κράτος.

Στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην πόλη της Χαλκίδας.

Πώς θα πάτε:

Οδηγώντας βόρεια επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο 60ο χλμ περίπου της Εθνικής Οδού προς Θεσσαλονίκη και σχεδόν αμέσως μετά τα δεύτερα διόδια, θα δείτε την ταμπέλα προς Χαλκίδα.

Στρίβετε δεξιά στον Εθνικό δρόμο Χαλκίδας-Σχηματαρίου και μετά από 15 χλμ περίπου έχετε φτάσει στη πόλη.

Σχετικές ειδήσεις