TRAVEL

Ιαπωνία: Βαριά πρόστιμα για γκράφιτι στην άμμο

Ιαπωνία: Βαριά πρόστιμα για γκράφιτι στην άμμο
Δείτε γιατί
japamigo.com

Ο πρώτος κανόνας που ισχύει για όλους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι να γνωρίζουν καλά τους νόμους αλλά και τους κοινωνικούς κανόνες την χώρας προορισμού τους. 

Έτσι ώστε να μην φαίνονται ως αντιπαθητικοί και ενοχλητικοί τουρίστες. Έτσι προφυλάσσει κανείς και τον εαυτό του αλλά και εκείνους που έπονται.

Κάποιες χώρες μάλιστα έχουν αναγκαστεί να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις κακές συνήθειες των τουριστών οι οποίες αφήνουν το αποτύπωμά τους στα τουριστικά αξιοθέατα. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα απαγορεύεται το φαγητό στο δρόμο. Στη Ρώμη όσοι βουτήξουν στο διάσημο σιντριβάνι της πόλης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα όργανα του νόμου και τις χειροπέδες! Και στην Ιαπωνία οι Αρχές προειδοποιούν τους τουρίστες να σταματήσουν να γράφουν στους αμμόλοφους διαφορετικά τους περιμένει ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Σύμφωνα με το Lonely Planet, οι Αρχές της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους ώστε να σταματήσουν οι επισκέπτες να γράφουν μηνύματα ή ότι άλλο κατά μήκος της ακτής Tottori με τους διάσημους αμμόλοφους. Το 2018 έμειναν στην περιοχή 3,29 εκατομμύρια τουρίστες με την πλειοψηφία αυτών να θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους.

Ήδη από το 2008, η κυβέρνηση γνώριζε για τα προβλήματα που δημιουργούσε το γκράφιτι στην άμμο και είχε θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποιος έγραφε σε περισσότερα των 10 τ.μ. θα πλήρωνε πρόστιμο ύψους 456 δολαρίων. Μόνο που αυτό δεν απέτρεψε τους βάνδαλους. Περισσότερα από 3.300 γκράφιτι εντοπίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Μόνο το 2018 ξεπέρασαν τα 200.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ένα μόνο μήνυμα με το οποίο κάποιος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε μία Νάταλι. Κατέλαβε έκταση μήκους 25 μέτρων θεωρώντας πως έτσι το μήνυμα του θα γίνει καλύτερα αντιληπτό. Οι αρχές τον εντόπισαν όμως και τον υποχρέωσαν να το σβήσει. Τα περισσότερα όμως σβήνονται από εθελοντές και κρατικούς υπαλλήλους.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι Αρχές πολλαπλασίασαν τις προειδοποιητικές πινακίδες σε πολλές γλώσσες οι οποίες αναφέρονται στο βαρύ πρόστιμο.

Σχετικές ειδήσεις