ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τα «covid-free» νησιά περιμένουν τους τουρίστες - Το παράδειγμα της Ιθάκης

Ιθάκη
Δήμος Ιθάκης

«Γκάζι» για την υποδοχή τουριστών πατούν τα μικρά ελληνικά νησιά με το βλέμμα στραμμένο στην 14η Μαΐου, την ημερομηνία-ορόσημο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Δεκάδες νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ευελπιστούν τις επόμενες εβδομάδες να έχουν εμβολιάσει ή το σύνολο ή ένα μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων, προκειμένου στη συνέχεια να προωθήσουν την ιδέα ενός covid-free προορισμού εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, νησιά κάτω των 3.500 κατοίκων προγραμματίζουν σε τοπικό επίπεδο και διεξάγουν εμβολιασμούς στο σύνολο του πληθυσμού, ώστε να επιτύχουν το συντομότερο την πολυπόθητη κάλυψη έναντι του κορονοϊού και των περισσότερων μεταλλάξεών του.

Ιθάκη «covid free» μέχρι τις 20 Μαΐου

Ένα από τα νησιά αυτά είναι η Ιθάκη η οποία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχoς Διονύσης Στανίτσας φιλοδοξεί μέχρι τις 15, ή το πολύ 20 Μαΐου να έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της, ηλικίας 18 ετών και πάνω.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» στο νησί του Οδυσσέα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους αλλά γρήγορα και χάρη στις προσπάθειες του δήμου και τη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντάχθηκαν κατάλογοι με κατοίκους της Ιθάκης ηλικίας έως 60 ετών που ήθελαν να εμβολιαστούν.

Αρχικά εμβολιάστηκαν οι άνω των 80 ετών, ενώ στη συνέχεια, μέσα Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιών 60-80 ετών. Πράγματι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου), εμβολιάστηκε ένα συντριπτικό ποσοστό των κατοίκων των ηλικιών αυτών.

Εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης
Εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.000 πλήρεις εμβολιασμοί (σ.σ. δύο δόσεις) κατοίκων της Ιθάκης και τη Δευτέρα ξεκινάμε με άλλους 1.000 ηλικίας 18 έως 59 ετών» λέει ο κ. Στανίτσας στο Newsbomb.gr.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι το ποσοστό στην Ιθάκη όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν «είναι κάτω από 5% και είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου Υγείας Ιθάκης Γιώργο Παξινό στα τέλη Μαρτίου «το ποσοστό εμβολιασθέντων φθάνει το 25,19%, το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά, όταν η Λευκάδα έχει ποσοστό 15%, η Κεφαλλονιά 11,64%, η Κέρκυρα 8,61% και η Ζάκυνθος 7,23%».

«Η επιτυχία αυτή οφείλεται τόσο στις μεγάλες προσπάθειες του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού του κέντρου υγείας, όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Ιθάκης που είναι ο συνδετικός κρίκος με την Πολιτεία» προσθέτει ο κ. Παξινός.

Ευελπιστούμε σε μια αξιόλογη τουριστική περίοδο

Όσον αφορά στις πρώτες αντιδράσεις από τον χώρο του τουρισμού και τις ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός τη φετινή σεζόν, ο δήμαρχος Ιθάκης κάνει λόγο για «πολύ καλά μηνύματα από το εξωτερικό» συμπληρώνοντας ότι το νησί «ποντάρει και στο πολύ καλό κλείσιμο της περσινής χρονιάς».

Αν και ο τουρισμός του 2020 άργησε πολύ να ξεκινήσει – ουσιαστικά και ο Ιούλιος ήταν υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς - «για την Ιθάκη, ο περσινός Αύγουστος ήταν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών» λέει ο κ. Στανίτσας, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, από έναν μεμονωμένο επισκέπτη που, σε συνεργασία με τις αρχές, τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας και δεν προέκυψε μετάδοση σε κανέναν άλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Ιθάκης, η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το υπουργείο Τουρισμού συνεργάζονται και «γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει μια καμπάνια προώθησης και σαν Ιόνια Νησιά αλλά και ως Ιθάκη» τονίζει ο κ. Στανίτσας.

Ιθάκη

Μια περίπλοκη αποστολή

Συνολικά η επιχείρηση covid-free για την νησιωτική Ελλάδα περιλαμβάνει 69 νησιά με αεροπλάνα, ελικόπτερα, σκάφη του λιμενικού, στρατιώτες, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ.α. να επιστρατεύονται για την ολοκλήρωσή της.

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μια διαδικασία που «απαιτεί συγκεκριμένες κινήσεις που περιλαμβάνουν αρκετά άτομα, το καθένα από τα οποία είναι επιφορτισμένο με μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που οι παρτίδες με εμβόλια θα αναχωρήσουν από τις αποθήκες φύλαξής τους».

Στον Guardian μίλησε ο δήμαρχος των Λειψών, Φώτης Μάγγος, ο οποίος σημείωσε ότι στο νησί του όλο αυτό το διάστημα «έχει καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα και αυτός ήταν ένας στρατιώτης που επέστρεψε από την άδειά του».

«Αυτή τη στιγμή, σχεδόν και οι 800 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί: Το 45% είναι άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και σχεδόν όλοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Οι κρατήσεις από τουρίστες αυξάνονται και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» προσθέτει ο κ. Μάγγος.

Παρόμοια εικόνα και στην Πάτμο με τους περισσότερους από τους 3.100 μόνιμους κατοίκους άνω των 60 ετών, να έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στη λίστα που έκλεισε την Παρασκευή, για εμβολιασμούς των κατοίκων ηλικίας από 18 έως 59 ετών «έχουν εγγραφεί σχεδόν όλοι αυτής της κατηγορίας» σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Πέντε.

Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο στο νησί καταγράφηκαν 25 κρούσματα κορονοϊού «και αυτό αποτέλεσε ένα μάθημα για όλους μας».

Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση «Ελευθερία» σε περιοχές οι οποίες αρκετές φορές νιώθουν αποκομμένες από την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί μια σημαντική ένεση ηθικού, με τους κατοίκους των νησιών να ελπίζουν σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο από την περσινή και σε μια γενικότερη βελτίωση της κατάστασης, τόσο από στον τομέα της Υγείας όσο και της Οικονομίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.