ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανακοινώσεις της RyanAir και της ΙΑΤΑ για την αεροπειρατεία στη Λευκορωσία

Οι ανακοινώσεις της RyanAir και της ΙΑΤΑ για την αεροπειρατεία στη Λευκορωσία
Φωτογραφία αρχείου
AP Images

Η RyanAir ανακοίνωσε πως δεν βρέθηκε τίποτα κατά τον έλεγχο των αρχών της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους και εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε παρέμβαση δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.

Μείζον διπλωματικό θέμα προέκυψε μετά την απαίτηση της Λευκορωσίας να προσγειωθεί αναγκαστικά στο Μινσκ το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση ΑθήναΒίλνιους. Με το πρόσχημα της πιθανής ύπαρξης εκρηκτικού μηχανισμού στο αεροπλάνο, έγινε η προσγείωση συνοδεία μαχητικού MIG-29 της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, με τον ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς να συλλαμβάνεται και τους υπόλοιπους 170 επιβάτες να βιώνουν μια απίστευτη περιπέτεια.

Η RyanAir, εταιρεία στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, μετά από αρκετή ώρα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρθηκε στον – τυπικό προφανώς – έλεγχο που έκαναν οι αρχές της Λευκορωσίας. Όπως αναφέρει η ιρλανδική εταιρεία, δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο», ενώ ενημέρωσε για την αναχώρηση της πτήσης εκ νέου με προορισμό το Βίλνιους. Η RyanAir σημείωσε επίσης πως ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Σε πολύ πιο «σκληρό» τόνο ήταν η ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). «Καταδικάζουμε έντονα οποιαδήποτε παρέμβαση ή απαίτηση για προσγείωση επιχειρήσεων πολιτικής αεροπορίας που δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μήνυμα στο Twitter. «Οι λεπτομέρειες του συμβάντος στην πτήση #FR4978 δεν είναι σαφείς. Απαιτείται πλήρης έρευνα από τις διεθνείς αρμόδιες αρχές», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στην αγωνία για τους 170 επιβάτες: Αναχώρησε από το Μινσκ για το Βίλνιους η πτήση της RyanAir