TRAVEL

Ζυγοβίστι: Το χωριό που ξεκινά την ιστορία του από το Μεσαίωνα

Ζυγοβίστι: Το χωριό που ξεκινά την ιστορία του από το Μεσαίωνα
Το Ζυγοβίστι.
relaxinmainalo.gr

Στέκει στα 1.240 μέτρα υψόμετρο και προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη. Είναι από τα χωριά που δεν είναι πολύ φημισμένα αλλά αν βρεθείς εκεί, σου κλέβουν από την αρχή την καρδιά. Και υπόσχεσαι να επιστρέψεις στην επόμενη απόδρασή σου στην Πελοπόννησο.

Ο λόγος για το χωριό Ζυγοβίστι στην Αρκαδία. Ένα ελληνικό χωριό που έχει το προνόμιο να ατενίζει την Πελοπόννησο από πολύ – πολύ ψηλά καθώς βρίσκεται μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου. Όπως καταλαβαίνεις, το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσεις ένα μοναδικό τοπίο, ηρεμία και θα έρθεις σε επαφή με τη φύση. Όποια εποχή κι αν καταφέρεις ή επιλέξεις να βρεθείς εκεί, το σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιαστείς.

Ζυγοβίστι: Το χωριό που ξεκινά την ιστορία του από το Μεσαίωνα

Το Ζυγοβίστι είναι το καλά κρυμμένο μυστικό στην Πελοπόννησο. Ένα χωριουδάκι που βρίσκεται φωλιασμένο στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Δημητσάνα. Με το που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί θα σου κεντρίσει το βλέμμα η αρχιτεκτονική και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό χωριό βγαλμένο σαν από πίνακα ζωγραφικής. Τα πέτρινα σπίτια είναι σκεπασμένα με κεραμίδια και συνδυάζονται μοναδικά με το καταπράσινο τοπίο.

Η ιστορία του όμορφου αυτού χωριού ξεκινά από το Μεσαίωνα. Θα δεις εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα αλλά και το καποδιστριακό σχολείο του 1830 που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο. Θα περπατήσεις στα σοκάκια και η βόλτα σου θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Εκεί, αν έχει καλό καιρό θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Απολαμβάνοντας πάντα τη γαλήνη και την ηρεμία του καταπράσινου τοπίου.

Πώς θα πας στο Ζυγοβίστι

Έχοντας φτάσει στην Τρίπολη και ξεκινώντας από εκεί για το Ζυγοβίστι, μπορείς να ακολουθήσεις τη σύντομη διαδρομή των 49 χιλιομέτρων. Από την Τρίπολη θα πάρεις τον δρόμο για Δημητσάνα μέσω Μαινάλου. Αφού περάσεις το Χρυσοβίτσι θα φτάσεις στη Στεμνίτσα μέσα από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε έλατα. Επτά χιλιόμετρα μετά τη Στεμνίτσα θα στρίψεις δεξιά και σε 3 χιλιόμετρα θα συναντήσεις στο Ζυγοβίστι.

Πριν φύγεις από την Αρκαδία, μην ξεχάσεις

  • Να κάνεις μια βόλτα μέχρι τη Βυτίνα και να προμηθευτείς το φημισμένο μέλι Ελάτης Μαινάλου. Θα σε συντροφεύει τα κρύα βράδια του χειμώνα.
  • Να δοκιμάσεις την τοπική γαστρονομία και συνταγές με παραδοσιακά ζυμαρικά που φημίζονται στην περιοχή. Αρκαδία και καλό φαγητό πάνε πάντα μαζί!

Πηγή: exploringgreece.tv