ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διαβεβαιώσεις Κουντουρά για ΦΠΑ: Καμία αλλαγή μέχρι τον Οκτώβριο

Διαβεβαιώσεις Κουντουρά για ΦΠΑ: Καμία αλλαγή μέχρι τον Οκτώβριο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τον Οκτώβριο αλλαγές στον ΦΠΑ που θα αφορούν στο τουριστικό πακέτο έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

"Μέχρι τον Οκτώβριο δεν θα αλλάξει τίποτε", είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη σχετική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Για ενδεχόμενες αλλαγές μετά τον Οκτώβριο η κ. Κουντουρά δήλωσε , μιλώντας στο Mega, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει κάποια απόφαση μέχρι στιγμής. "Δεν έχουμε καταλήξει πουθενά. Η διαπραγμάτευση είναι διαπραγμάτευση", ανέφερε.

Η ίδια τόνισε ότι "η κυβέρνηση χωρίς οικονομική μελέτη και χωρίς τεκμηρίωση δεν θέλει να κάνει καμία αλλαγή που θα βλάψει γενικότερα την οικονομία", σημειώνοντας παράλληλα ότι "πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στις χώρες τις οποίες ανταγωνιζόμαστε". "Ο ΦΠΑ έχει δύο συντελεστές σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, 7-10 και 17-19. Εκεί λοιπόν γίνονται και οι προτάσεις και οι διαπραγματεύσεις", εξήγησε.

Υποστήριξε ακόμα ότι "πρέπει να υπάρχει το προνόμιο των νησιών όπως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη".

Μιλώντας επίσης στο Mega ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος, Ιωάννης Ρέτσος, εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για τις επικείμενες αλλαγές.

Επικαλέστηκε επίσης μελέτη, σύμφωνα με την οποία αν ο ΦΠΑ αυξανόταν από το 6,5% στο 13% θα υπήρχε "από το 2016 1,5 μονάδα επιβάρυνση στο ΑΕΠ της χώρας και περίπου 100.000 χαμένες θέσεις εργασίας", όπως επισήμανε.

Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός από Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, έχει μέσο ΦΠΑ τουριστικό 8-10% και πρόσθεσε:

"Aυτή τη στιγμή είμαστε μέσα στον ανταγωνισμό με το μέσο όρο ΦΠΑ που έχουμε. Αν βγούμε και λίγο παραπάνω πάλι μπορούμε να ανταγωνιστούμε, αλλά το 15, το 18 είναι νούμερα απαγορευτικά".

Σχετικές ειδήσεις