Πρόσκληση Κουντουρά στους Κινέζους να επισκεφτούν την Ελλάδα

Πρόσκληση Κουντουρά στους Κινέζους να επισκεφτούν την Ελλάδα

Ανοικτή πρόσκληση στους Κινέζους να επισκεφτούν στη χώρα μας απευθύνει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα από τη νέα ελληνοκινεζική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η αναπληρώτρια υπουργός σημειώνει ότι οι Κινέζοι αγαπούν την Ελλάδα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

"Είμαστε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς με μακραίωνη ιστορία, και σήμερα χτίζουμε ισχυρές διμερείς σχέσεις και στρατηγικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα είναι μία νέα τουριστική αγορά που την ανοίξαμε το 2015, οπότε και περισσότεροι από 80.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας".

Για τη φετινή χρονιά το υπουργείο εκτιμά ότι οι αφίξεις θα αυξηθούν: Φέτος, όπως τονίζει η υπουργός, υλοποιείται ένα πολύπλευρο σχέδιο ενεργειών στοχευμένης προώθησης και προβολής στην Κίνα. Το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο είναι σε άμεση συνεργασία με Ταξιδιωτικούς Πράκτορες για κοινά προγράμματα προώθησης της Ελλάδας.

Η συνέντευξη της κας Κουντουρά 

Πόσο σημαντικός είναι για τον ελληνικό τουρισμό ο εισερχόμενος τουρισμός από την Κίνα. Σε τι επίπεδα εκτιμάται φέτος να κυμανθούν τα νούμερα των αφίξεων;

Η Kίνα αποτελεί μία αγορά με τεράστια δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό. Ο εξερχόμενος τουρισμός της Κίνας παρουσιάζει διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά σήμερα τα 120 εκατομμύρια επισκέπτες διεθνώς, αλλά μόνο 6 εκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι αγαπούν την Ελλάδα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Είμαστε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς με μακραίωνη ιστορία, και σήμερα χτίζουμε ισχυρές διμερείς σχέσεις και στρατηγικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα είναι μία νέα αγορά που την ανοίξαμε το 2015. Με βάση τις θεωρήσεις που εκδόθηκαν περισσότεροι από 80.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αριθμός όμως που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί Κινέζοι έρχονται στην χώρα μας με βίζα Σένγκεν που έχουν εκδώσει από άλλον προορισμό της ΕΕ. Το 2015 είχαμε μία σημαντική διψήφια αύξηση στις αφίξεις. Το 2016 περιμένουμε νέα αύξηση από την Κινεζική τουριστική αγορά και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα περσινά.

Υπάρχουν δράσεις από την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση της τόνωσης του εισερχόμενου τουρισμού από Κίνα;

Φέτος υλοποιούμε ένα πολύπλευρο σχέδιο ενεργειών στοχευμένης προώθησης και προβολής στην Κίνα. Το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο είναι σε άμεση συνεργασία με Τour Operators για κοινά προγράμματα προώθησης της Ελλάδας. Έχουμε προχωρήσει σε διαδικτυακή διαφήμιση και οργανώνουμε μέσω του ΕΟΤ και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες fam trips για Κινέζους tour operators και δημοσιογράφους στην Αρχαία Ολυμπία και στα νησιά Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Μήλο, Χίο και Ζάκυνθο. Συμμετέχουμε σε μεγάλες και εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις όπως η COMMT στο Πεκίνο, και θα έχουμε παρουσία στις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης του Μαραθωνίου Σανγκάης. Επίσης φέτος φιλοξενούμε τρεις μεγάλες παραγωγές που κάνουν γυρίσματα σε ελληνικούς προορισμούς. Πρόκειται για μία σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τα αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μία τηλεοπτική παραγωγή για τις ομορφιές των ελληνικών τοπίων, καθώς και μία νέα κινηματογραφική παραγωγή, και αναμένουμε ότι θα έχει μεγάλη απήχηση, αντίστοιχη της επιτυχίας της ταινίας Beijing Love Story που ενίσχυσε σημαντικά το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα, και πως αντιμετωπίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα;

Μέσα από τη συνεργασία μας με τα συναρμόδια Υπουργεία προχωρούμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την τόνωση των τουριστικών ροών. Ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Εξωτερικών για την διεύρυνση και ενίσχυση των κέντρων έκδοσης θεωρήσεων σε όλη την Κίνα. Από τον προηγούμενο μήνα λειτουργούν 12 νέα Κέντρα Θεωρήσεων σε όλη τη χώρα, και πέραν από τα τρία υπάρχοντα στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Γκουάνκτσου. Πρόκειται για μία εξαιρετική κίνηση από την οποία προσδοκούμε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση των τουριστικών ροών. Σημείο-κλειδί αποτελεί και το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, που βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα μας. Οι Κινέζοι σήμερα φτάνουν στη χώρα μας μέσω πτήσεων με ενδιάμεσους προορισμούς. Είναι ένα θέμα που πρόκειται να δούμε πολύ άμεσα.

Τι μηνύματα στέλνει η Ελλάδα στους Κινέζους που θα θελήσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός που το 2015 επέλεξαν περισσότεροι από 26 εκατομμύρια επισκέπτες. Προσφέρει ένα μοναδικό προϊόν που συνεχώς εμπλουτίζουμε και ενδυναμώνουμε και που ανταποκρίνεται και στις πιο ψηλές απαιτήσεις. Προβάλλουμε στοχευμένα στο ταξιδιωτικό κοινό της Κίνας, τον ανεκτίμητο πολιτισμό μας, την πλούσια ιστορία μας και τα παγκόσμιας κληρονομιάς μνημεία μας. Ενισχύουμε την προώθηση και προβολή θεματικών μορφών τουρισμού που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους Κινέζους επισκέπτες, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, τα μοναδικά city break 12 μήνες το χρόνο, τις άπειρες επιλογές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία και ψώνια στις εκπληκτικές αγορές μας, τον τουρισμό πολυτελείας και φυσικά την μοναδική ελληνική γαστρονομία, που θα βρουν σε κάθε προορισμό. Προωθούμε δυναμικά και νέους ελληνικούς θρησκευτικούς και γαμήλιους προορισμούς, πέραν από τη Σαντορίνη και τα Μετέωρα που βρίσκονται ήδη ψηλά στις προτιμήσεις τους. Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα, με αυθεντική ομορφιά που προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Κινέζους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ανακαλύψουν τις απίθανες ομορφιές της.