ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι της Αθήνας από την πτώση της τουριστικής κίνησης

Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι της Αθήνας από την πτώση της τουριστικής κίνησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας για τον προορισμό της πρωτεύουσας, καθώς όπως τόνισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου εμφανίζουν πτωτική πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής, σε ποσοστά που κυμαίνονται από -1,8% (σύνολο εξαμήνου) έως και -6,5% (Μάιος 2016).

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις που καταγράφονται μετά από μια θεαματική θετική πορεία την περίοδο 2013-2015, μας προειδοποιούν για στροφή του μέχρι σήμερα θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας και μας καλούν σε μέτρα και συλλογικές δράσεις που πρέπει εγκαίρως να δρομολογηθούν για την περιφρούρηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας".

Τα ως άνω στοιχεία δόθηκαν από την ΕΞΑΑΑ στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «6 χρόνια δράσεις για την Αθήνα» που διοργάνωσε σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης και ήταν αφιερωμένη στο έργο που υλοποιήθηκε από την Ένωση για την προβολή και ανάδειξη του προορισμού Αθήνα στις ξένες αγορές την περίοδο 2010-2016.

Το έργο αυτό, συνολικής αξίας 1.208.919 ευρώ και μηδενικού προϋπολογισμού, όπως τονίστηκε, περιλαμβάνει δράσεις προβολής, φιλοξενία ξένων τουριστικών tour operators και δημοσιογράφων στην Αθήνα, χορηγικό πολιτιστικό και κοινωφελές έργο, όπως και την δημιουργία πλατφόρμας / «Δικτύου Συνεργειών » για την Αθήνα, που αριθμεί πλέον περισσότερους των 100 ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων τοπικών, κλαδικών, επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων, Ιδρυμάτων, Οργανισμών, Μουσείων, καταστημάτων κ.ά.

Τα μέλη του Δικτύου Συνεργειών, συνεργάστηκαν υπό τον συντονισμό της ΕΞΑΑΑ για την πρόσκληση, φιλοξενία και ενημέρωση 1.872 συνολικά τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από 24 χώρες, αλλά και 650 ξένων καλλιτεχνών μέσα από φεστιβάλ, δράσεις πολιτισμού στην πόλη, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές κ.λπ.

Στις δράσεις αυτές που δρομολογήθηκαν από το 2010 έως σήμερα, τα ξενοδοχεία της Αθήνας προσέφεραν δωρεάν τουλάχιστον 5.828 καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις για την ενίσχυση της καλής φήμης της Αθήνας και τα μέλη του Δικτύου συνέβαλαν καλύπτοντας ανάλογα με την εξειδίκευσή τους, είτε τις θεματικές ξεναγήσεις και περιηγήσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και λοιπούς χώρους ενδιαφέροντος, είτε κρουαζιέρες στα νησιά του Αργοσαρωνικού, κ.λπ. ενώ επίσης εστιατόρια και καταστήματα συνέβαλλαν με την προσφορά δώρων.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε, ότι η επανάκαμψη της Αθήνας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, δεν έγινε τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων, αλλά και συνεργασίας όλων των φορέων του τουρισμού. Ως βάση για τη συνέχεια της ανοδικής πορείας του προορισμού ο κ. Καμίνης στάθηκε στο τρίπτυχο της ομαλότητας, της σταθερότητας και της ασφάλειας, όπως χαρακτηριστικά είπε. "Η Αθήνα δεν πρέπει να ζήσει στιγμές τους παρελθόντος που έβλαψαν τον τουρισμό", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις δράσεις του Δήμου, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι από το Φθινόπωρο θα τρέξει η νέα επικοινωνιακή εκστρατεία του Δήμου για το 2017. Στην παρέμβαση του ο κ. Καμίνης εστίασε και στο οξύ ζήτημα της καθαριότητας, που όπως είπε, η γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου, τον εμποδίζει να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, ενώ μεγάλα είναι τα ζητήματα που προκύπτουν με τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες υλικών. "Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος έχει άμεση ανάγκη 2.500 κάδων απορριμμάτων και ο προμηθευτής πτώχευσε", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμεση προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού για τις ανάγκες του Δήμου.

Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 11ης Έρευνας ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting «περί ικανοποίησης επισκεπτών και απόδοσης ξενοδοχείων» οι επισκέπτες σε ποσοστό 95% μένουν ικανοποιημένοι και θα σύστηναν ανεπιφύλακτα την Αθήνα. Ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η Αθήνα αποτελεί έναν διαχρονικό και σύγχρονο ταυτόχρονα διεθνή προορισμό που απευθύνεται επιτυχώς σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες της διεθνούς αγοράς, (όπως leisure, corporate, συνέδρια, κρουαζιέρες, θαλάσσιο Τουρισμό κ.λπ.).

Συγκεκριμένα παρατηρείται σταθερά υψηλή ικανοποίηση των επισκεπτών της Αθήνας με βαθμολογία 8,0 από 7,8 πέρυσι. το 62% των διεθνών επισκεπτών είχε καλύτερη η πολύ καλύτερη εμπειρία από ό,τι προσδοκούσε. Χαμηλή βαθμολογία 6,1 συγκέντρωσε η δημόσια καθαριότητα.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις δράσεις για την ενδυνάμωση του προορισμού της Αθήνας, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε όσα μπορούν να δρομολογηθούν χωρίς κόστος αλλά μέσα από θετικές καταλυτικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα στάθηκε στην επιμήκυνση της σύμβασης του αεροδρομίου με τρόπο που θα υποστηρίξει ξεκάθαρα την Αθήνα, αλλά και στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Σχετικές ειδήσεις