Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Η Σίφνος το Πάσχα μοσχοβολάει (video+photos)

Σοφία Βεργοπούλου

Όταν φτάσετε οι νοικοκυρές θα έχουν ήδη καθαρίσει και ασβεστώσει σχολαστικά τις αυλές και τα σοκάκια μπροστά από κάθε σπίτι. Οι χιόνες (οι νοικοκυρές) ακολουθούν βλέπετε πιστά την παράδοση που θέλει πριν το Πάσχα να γίνεται γενική καθαριότητα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη όλη η Σίφνος μοσχοβολά από τα «πουλιά της Λαμπρής», τις παραδοσιακές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων ή πουλιών, που στολίζονται με κόκκινα αυγά για το Πάσχα. Εκείνη την ημέρα οι παπάδες διαβάζουν το 6ο Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το έθιμο ενώ οι νέοι και οι νέες κάθε χωριού πηγαίνουν να ανάψουν τα καντήλια των απομακρυσμένων εκκλησιών. Στο γυρισμό μαζεύουν λουλούδια για να στολίσουν τον Επιτάφιο της ενορίας τους.

Η περιφορά των Επιταφίων στα στενά ασβεστωμένα σοκάκια με τους πιστούς να ακολουθούν την πομπή αξίζει όπου και να πάτε. Βέβαια στην περιοχή του Αρτεμώνα και συγκεκριμένα στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου τρεις επιτάφιοι έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, οπότε πιάστε καλό σημείο και απολαύστε.

Στη Σίφνο όπως και στα άλλα νησιά δεν έχει σούβλες. Αντ'αυτού θα φάτε «μαστέλο» αρνάκι που σιγοψήνεται πάνω σε κληματόβεργες, στους φούρνους του κάθε χωριού, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ως τα μεσάνυχτα! Το γλυκό είναι μελόπιτα.

Η Δεύτερη Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα γίνεται στη στη Μονή της Παναγίας της Βρυσιανής και στην Παναγία την Κόγχη στον Αρτεμώνα.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην Απολλωνία και τον Αρτεμώνα γίνεται το Κάψιμο του Ιούδα. Το ομοίωμα χλευάζεται στις γειτονιές και μετά παραδίδεται στις φλόγες.

Σε κάποια χωριά γίνονται «τα τσούνια», ένα παιχνίδι με συμμετοχή ζευγαριών που με ξύλινη μπάλα επιχειρούν να ξεστήσουν από προκαθορισμένη απόσταση τα εννιά ξύλινα «τσούνια». Εκεί «στήνονται» αυτοσχέδιες κούνιες («κουνίστριες»), για να κουνήσουν οι νεαροί τις αγαπημένες τους.