Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Εντυπωσιακό! Αυτό είναι το αεροσκάφος που δεν χρειάζεται αεροδρόμιο (vid)

Newsbomb

Τα αεροσκάφη κεκλιμένου στροφείου (tiltrotor) πετάνε όπως τα ελικόπτερα, αλλά η ταχύτητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τώρα, για πρώτη φορά, αναμένεται η έγκριση χρήσης ενός τέτοιου μοντέλου για πτήσεις έκτακτης ανάγκης ή για διασώσεις. Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ήδη δηλώσει πως θα ήθελε ένα τέτοιο αεροσκάφος. Άλλωστε, θα μπορούσε να επιβιβάζεται σε αυτό άμεσα από το σπίτι του και να ταξιδεύει με απίστευτες ταχύτητες, ώστε να φτάνει σε συναντήσεις πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται με κανονικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNNi, τα αεροσκάφη κεκλιμένου στροφείου θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία δωρεάς οργάνων.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παραλάβει άμεσα μία καρδιά και να τη μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο, που βρίσκεται ακόμη και 1.000 μίλια μακριά ή και παραπάνω, αποφεύγοντας τα αεροδρόμια καθώς ένα tiltrotor δεν χρειάζεται καν αεροδιάδρομο για την προσγείωσή του.

Πώς θα βοηθούσε επιχειρήσεις διάσωσης

Ένα αεροπλάνο με την ικανότητα να πετάει χαμηλά μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους στο έδαφος, αλλά όταν το κάνει, για να μεταφερθούν θα πρέπει να περιμένουν ελικόπτερο. Ένα αεροσκάφος κεκλιμένου στροφείου, όμως, θα μπορούσε πιθανώς να σώσει ζωές, καθώς μπορεί και να πετάει χαμηλά και να σηκώνει ανθρώπους από το έδαφος.

Το πρώτο αεροσκάφος για τέτοιες χρήσεις κατασκευάζεται στις ΗΠΑ από ιταλική εταιρεία - κολοσσό στον χώρο. Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το AW609 θα αποκτήσει πιστοποίηση από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα τεθεί σε υπηρεσία μέσα στο 2020.

Είναι χωρητικότητας εννέα επιβατών και δύο μελών πληρώματος και η τιμή του αναμένεται να είναι κάπου κοντά στα… 25 εκατομμύρια δολάρια!