ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνάντηση: Τα βλέμματα στραμμένα στο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνάντηση: Τα βλέμματα στραμμένα στο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Η ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα στο ΝΑΤΟ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και η συνάντησή του με τον Ερντογάν - Τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι των δύο ηγετών - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζεται το σημερινό ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 14:30 ώρα Βελγίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι στο κρίσιμο τετ α τετ είναι πολλά, με το προσφυγικό (από το 2015) και το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να έχουν προστεθεί στην πάγια προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τσίπρας: «Πληγή η κράτηση των δύο στρατιωτικών»

Ο κ. Τσίπρας έθεσε την Τετάρτη (11/07/2018) το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.