ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας

Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας
Φωτογραφία Αρχείου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ταθετικά βήματα της ελληνικής οικονομίαςκαι τηναλλαγή σελίδαςστη χώρα μετά από εννέα σχεδόν χρόνια σκληρής λιτότητας τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό πρόεδροενώ δεν παρέλειψε να του θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων - Ζήτησε συγγνώμη ο Σταϊνμάιερ για τις φρικαλεότητες των ναζί

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Σταϊνμάιερ ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης και έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης, που όπως είπε απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη μεταναστευτική κρίση, δηλώνοντας, παράλληλα, περήφανος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα γενναίο, θαρραλέο βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι μοντέλο συνεννόησης για δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» επιστημόνων: Κίνδυνος για τσουνάμι στο Ιόνιο λόγω Αίτνας