ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ζάκυνθος: Ανησυχία προκαλεί ρωγμή στο κάστρο της Ζακύνθου

Σεισμός Ζάκυνθος: Ανησυχία προκαλεί ρωγμή στο κάστρο της Ζακύνθου

Ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (26/10/2018) στη Ζάκυνθο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά, του βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρου Κοντονή, του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κοινή διαπίστωση των φορέων ήταν ότι η Ζάκυνθος άντεξε και βγήκε σχεδόν αλώβητη από την ισχυρή σεισμική δόνηση, εξαιτίας της υψηλής αντισεισμικής θωράκισης που υπάρχει στο νησί. Επίσης, τονίστηκε ο πολύ καλός συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, της Νομαρχίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου συγκλήθηκε η Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και παραμένει σε ετοιμότητα. Ελέγχθηκε το σύνολο των κτηρίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στα οποία δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, όπως και στα υπόλοιπα δημόσια κτήρια. Στην ακτογραμμή της Ζακύνθου, επίσης, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις.

Κάποιες ζημιές υπέστη το δίκτυο ύδρευσης του νησιού, είναι λειτουργικό ωστόσο κατά 85-90%, ενώ στο βιολογικό καθαρισμό και στο δίκτυο αποχέτευσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα.

Ανησυχία, πάντως, προκαλεί μία ρωγμή στο κάστρο, αναφέρουν πληροφορίες του Newsbomb.gr. Το κάστρο βρίσκεται στο λόφο της Μπόχαλης, πάνω από την πόλη της Ζακύνθου. Η ρωγμή εντοπίστηκε ανατολικά, σε σημείο που δεν υλοποιούνται έργα αναστήλωσης, ενώ ο νότιος και ο βόρειος προμαχώνας του κάστρου άντεξαν. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, χρειάζεται να επεκταθούν άμεσα τα έργα αναστήλωσης.

Τριάντα περίπου αιτήματα πολιτών, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ζακύνθου για να γίνει έλεγχος σε κατασκευές, ενώ έχουν καταγραφεί καταστροφές εξοπλισμού επιχειρήσεων και οικοσυσκευών. Οι αυτοψίες συνεχίζονται.

Τέλος, σε επιφυλακή παραμένει η ΕΜΑΚ Πατρών, δεν χρειάζεται όμως ενίσχυση των τεχνικών συνεργείων ή του δυναμικού σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Νοσοκομείο, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη.