ΕΛΛΑΔΑ

«Ζήτω η Ελλάδα»: Tα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Κατσίφα πριν πέσει νεκρός από αλβανικά πυρά

«Ζήτω η Ελλάδα»: Tα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Κατσίφα πριν πέσει νεκρός από αλβανικά πυρά

Νεκρός είναι σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ ο ομογενής, ο οποίος άνοιξε πυρ στο Αργυρόκαστρο, αφού η Αστυνομία κατέβασε την Ελληνική σημαία που είχε υψώσει στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου - Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του - Σκληρή η πρώτη αντίδραση της Αθήνας.

Αιματηρό τέλος είχε η καταδίωξη του Έλληνα ομογενή, Κωσταντίνου Κατσίφα, που ύψωσε την ελληνική σημαία σε χωριό κοντά στο Αργυρόκαστρο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Δείτε ΕΔΩ ποιος ήταν ο Κωσταντίνος Κατσίφας

Την είδηση ότι ο Έλληνας ομογενής έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά μεταδίδουν τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα ανακοίνωση της Αστυνομίας.

anakoinwsi

«Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά ο Κατσίφας δεν απάντησε στις πολλές εκκλήσεις της αστυνομίας», σημειώνεται σε αυτήν, βάσει της οποίας ο Έλληνας ομογενής «άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών».

Οι άνδρες της RENEA (αλβανικές ειδικές δυνάμεις) «απάντησαν», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, με μια σφαίρα στο κεφάλι και άλλη μία στο θώρακα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταφέρουν μάλιστα και τα τελευταία λόγια του 35χρονου. Και αυτά φέρονται να ήταν «Ζήτω η Ελλάδα».

katsifas9

Τα γειτονικά ΜΜΕ έκαναν αρχικά λόγο για σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στο χωριό Βουλιαράτι του Αργυρόκαστρου της Αλβανίας.

Οπως μετέδωσε το himara.gr, oμογενής ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, την κατέβασε λίγο αργότερα η αλβανική αστυνομία, με αποτέλεσμα να αρχίσει να πυροβολεί με καλάσνικοφ.

1540732283 1fototottt3

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως κάθε χρόνο, οι κάτοικοι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας τοποθέτησαν ελληνικές σημαίες στα σπίτια και στους δρόμους. Αυτό έγινε και στο χωριό Βουλιαράτι, κοντά στο Αργυρόκαστρο, όπου ο 35χρονος ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας ύψωσε την ελληνική στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων.

Όμως Αλβανοί αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και επιχείρησαν να την κατεβάσουν.

Σύμφωνα πάντα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή εξόργισε τον 35χρονο, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον περιπολικού, με αποτέλεσμα στο σημείο να κληθεί και ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA).

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις έκαναν φύλλο και φτερό την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον ομογενή, ο οποίος φέρεται να κρύφτηκε στο υδραγωγείο του χωριού.

Όταν οι δυνάμεις της RENEA έφτασαν εκεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, ο 35χρονος αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας, δημοσίευσαν φωτογραφίες από τα σπασμένα τζάμια του περιπολικού που φέρεται να πυροβόλησε ο Κωσταντίνος Κατσίφας με καταγωγή από τα Ιωάννινα, αλλά και αναρτήσεις του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σε μια προσπάθεια να «χτίσουν» ένα προφίλ που θα «δικαιολογούσε» τις πράξεις του.

«Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη..... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».

Σε άλλο post του, λίγες μέρες νωρίτερα, χαρακτήρισε υποχρέωση όλων, την 28η Οκτωβρίου, «να τιμήσουμε τους προγόνους μας στο μνημείο πεσόντων στους Βουλιαράτες»

Η ανακοίνωγση του Ελληνικού ΥΠΕΞ:

Την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αναμένει το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα «θα προβεί» άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν από λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.