ΚΟΣΜΟΣ

Τραγικό δυστύχημα: Βυθίστηκε πλωτή δεξαμενή έχοντας μέσα της το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας

Τραγικό δυστύχημα: Βυθίστηκε πλωτή δεξαμενή έχοντας μέσα της το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο«Admiral Kouznetsov», το μοναδικό που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας, υπέστη ζημιές, όταν λόγω ενός παράξενου ατυχήματος βυθίστηκε η πλωτή δεξαμενή στην οποία το αεροπλανοφόρο είχε δεξαμενιστεί για επισκευαστικές εργασίες σε ναυπηγείο του Μούρμανσκ.

Κατά την διάρκεια του δυστυχήματος τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, ενώ αγνοείται η τύχη του πρώτου μηχανικού, ο οποίος θεωρείται νεκρός. Η ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας στο ναυπηγείο όπου σημειώθηκε το ατύχημα.

Το δυστύχημα συνέβη την νύχτα της 30ης Οκτωβρίου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία γεμίσματος της δεξαμενής που είναι αναγκαία για την έξοδο του πλοίου από αυτήν, η οποία ήταν προγραμματισμένη, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον πρόεδρο της Εταιρείας Ενοποιημένων Ναυπηγείων Αλεξέι Ραχμάνοφ. Ο ίδιος περιγράφοντας το ατύχημα είπε ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής «ένας γερανός έπεσε πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου από ύψος περίπου 15 μέτρων» (...) «με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές τόσο στο κατάστρωμα, όσο και στο σκαρί του πλοίου, χωρίς ωστόσο να υποστούν ζημιές κάποιοι ‘ζωτικής σημασίας’ εξοπλισμοί του αεροπλανοφόρου». Ο Ραχμάνοφ είπε ότι «αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι ζημιές»

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου. Στην ανακοίνωση της η Ανακριτική Επιτροπή αναφέρει, «από τα ύδατα ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα με ενδείξεις κρυοπαγημάτων που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας θεωρείται αγνοούμενος».

Το αεροπλανοφόρο «Admiral Kouznetsov» καθελκύσθηκε το 1987. Τον Φεβρουάριο του 2017, συμμετείχε σε στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία στη Μεσόγειο, κατά την διάρκεια της οποίας έχασε δύο αεροσκάφη. Μετά το τέλος της επιχείρησης κατέπλευσε στα ναυπηγεία του Μούρμανσκ για επισκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020, ενώ το 2021 θα ενταχθεί εκ νέο στον ρωσικό πολεμικό στόλο.