ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν παίζει με τη… φωτιά: Αυτό που είπε για τον Πούτιν θα το μετανιώσει πικρά! (vid)

Ο Ερντογάν παίζει με τη… φωτιά: Αυτό που είπε για τον Πούτιν θα το μετανιώσει πικρά! (vid)

Μια κουβέντα που θα κληθεί σύντομα να… ανακαλέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ξεστόμισε οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο -Την αποφυλάκιση των κρατούμενων Τατάρων της Κριμαίας ζητά ο πρόεδρος της Τουρκίας

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας την άνοιξη του 2014, ενώ η Δύση τής επέβαλε σειρά κυρώσεων για την ενέργεια αυτή.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η χώρα του επιθυμεί την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της διπλωματίας και «ειρηνικών μέσων».

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Εμπιστευόμαστε την Τουρκία και θα χαρούμε αν συμμετάσχει στην ειρηνευτική αποστολή στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Ντονμπάς από το 2015.

Συναντήσεις με Τραμπ και Πούτιν

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά πλέον η συνάντηση του Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο: «Θα γίνει μια διεθνής συνάντηση στις 10-11 Νοεμβρίου στο Παρίσι, στην οποία θα μετάσχει και ο Τραμπ. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα. Είναι πιθανόν να μιλήσουμε και με τον Πούτιν».

Σημειώνεται ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι αναμένονται τουλάχιστον 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της τετραμερούς συνόδου Ρωσίας-Τουρκίας-Γαλλίας-Γερμανίας για το ζήτημα της Συρίας.

«Να αποφυλακιστούν τώρα οι κρατούμενοι Τατάροι της Κριμαίας»

Την ίδια ώρα, η Τουρκία έστειλε στη Μόσχα έναν κατάλογο με τα ονόματα φυλακισμένων Τατάρων της Κριμαίας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, όπως αποκάλυψε ο Ερντογάν.

«Νωρίτερα, ενημερωθήκαμε (για τη φυλάκιση) δύο αδελφών μας Τατάρων της Κριμαίας. Στείλαμε αυτήν την πληροφορία στη ρωσική πλευρά και αποφυλακίστηκαν. Τώρα λάβαμε μια μεγαλύτερη λίστα (κρατουμένων) και την παραδώσαμε αμέσως στη ρωσική πλευρά. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, τέλος, ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, σημειώνοντας ότι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να επιλυθεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και μέσω διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε χάρη σε δύο ηγετικά στελέχη μιας οργάνωσης των Τατάρων της Κριμαίας που η Μόσχα τη χαρακτηρίζει «εξτρεμιστική».