ΕΘΝΙΚΑ

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Απειλές από το καθεστώς Ερντογάν – Σε λειτουργία και η… μονταζιέρα

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Απειλές από το καθεστώς Ερντογάν – Σε λειτουργία και η… μονταζιέρα

Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ - Εμπρηστικές δηλώσεις και Casus Belli από τον Ερντογάν και τους υπουργούς του - Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος

Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros να κόβει βόλτες στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και με το νέο γεωτρύπανο «Πορθητής» να είναι το σημείο αναφοράς για τις έρευνες υδρογονανθράκων, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία επιδίδεται πλέον σε καθημερινές απειλές κατά της Ελλάδας, χωρίς μάλιστα να διστάζει να επαναφέρει το Casus Belli.

«Λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων ρίχνουν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Εντογάν και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα επικρατεί εκνευρισμός για τις προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας, ωστόσο, απαντούν με ψυχραιμία και διαμηνύουν πως δεν θα ακολουθήσουν τους Τούρκους στην επιθετική ρητορική.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν και του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας περί Αιγαίου, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα τονίζουν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή παράδοσης της 3ης τουρκικής ναυπήγησης κορβέτας στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τις προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο που δικαιούται η Τουρκία και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Όσοι νομίζουν πως στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορέσουν να κάνουν βήματα χωρίς την Τουρκία ήδη έχουν καταλάβει το πόσο λάθος κάνουν. Όπως εμείς δώσαμε το μάθημα στους τρομοκράτες στη Συρία με τον ίδιο τρόπο δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στους ληστές των θαλασσών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν και τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε αναφερόμενος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ήρθε η σειρά του Χουλουσί Ακάρ να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Ο υπουργός Άμυνας στην Τουρκία τόνισε σε ομιλία του, ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ, οι συνομιλητές της να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά της χώρας στη θάλασσα της, στη «γαλάζια πατρίδα της».

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα:

Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές δυνάμεις μας, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προβοκάτσιες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα μας , στη "γαλάζια πατρίδα μας" .

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη επιτυχίας κάποιο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Στην Κύπρο το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε ένα μεγάλο βήμα για την πραγματοποίηση του ονείρου εκατομμυρίων Ελλήνων: Σε λίγες μέρες ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil σε συνεργασία με την εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, θα επιχειρήσει γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση θα γίνει με το γεωτρύπανο Stena IceMax της Εxxon Mobil, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο. Το Stena IceMax φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1.

Στις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πέρασε το Γιβραλτάρ και εισήλθε στα νερά της Μεσογείου. Έχει κατεύθυνση το λιμάνι της Λεμεσού, όπου το αναμένουν τα συνοδευτικά πλοία. Στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, έχουν συνωστιστεί οι στόλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, αλλά και της Τουρκίας. Εκεί φυσικά βρίσκεται και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τουρκικές απειλές εναντίον του οικοπέδου 10 θα μείνουν …απειλές, καθώς η Αμερική έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι το γεωτρύπανο της Exxon Mobil είναι υπό αμερικανική προστασία. Το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται για λόγους ασφαλείας από αμερικανικά πολεμικά πλοία. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί για να μην προτρέχουν μερικοί και να βγάζουν συμπεράσματα, ότι η προστασία γίνεται για λόγους ασφάλειας, βασικά για να αντιμετωπιστούν τρομοκρατικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το γεωτρύπανο και τα πλοία που το συνοδεύουν θα προστατευθούν και από άλλες απειλές.

Οι Τούρκοι πήραν τα μηνύματα των Αμερικανών και δεν θα ενοχλήσουν το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας, της Exxon Mobil. Στην κυπριακή ΑΟΖ παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα, η αμερικανική εταιρεία έχει ξοδέψει ήδη πάρα πολλά εκατομμύρια, και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τους εμποδίσει.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας λογικός ηγέτης. Είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος, που λένε πως δεν ελέγχει τα νεύρα του… Άρα το πως θα αντιδράσει είναι άγνωστο, αλλά είναι δύσκολο να ρισκάρει μεγαλύτερη κριση με την Αμερική.

Χθες, Σάββατο (04/11), εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας NAVTEX (οδηγία προς ναυτηλομένους), με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10. Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18, που κοινοποιήθηκε από το LARNACA/CYPRUS RADIO, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries, αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου. Το IceMAX σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου – κυρίως στην Αρκτική, και διαθέτει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις.

Σε λειτουργία η τουρκική μονταζιέρα

Να συντηρήσουν το κλίμα έντασης στο Αιγαίο επιχειρούν οι Τούρκοι με κατευθυνόμενα και ψευδή δημοσιεύματα περί παραβίασης των τουρκικών υδάτων από ελληνικό ερευνητικό σκάφος.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο IHA ελληνικό ερευνητικό σκάφος και μάλιστα του Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα προερχόμενο από τη Σάμο, ανοιχτά του Κουσάντασι. Μάλιστα οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι κινήσεις του ελληνικού σκάφους καταγράφηκαν απο τουρκικά πλοία, ενώ το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε μετά την παρέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσίευμα με την πραγματικότητα απέχουν πολύ καθώς το δήθεν ελληνικό ερευνητικό σκάφος είναι απλά ένα σκάφος της Frontex που περιπολούσε στην περιοχή και προφανώς ενόχλησε με την παρουσία του τους Τούρκους.