ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άνοιγμα» Τσίπρα σε Σοσιαλιστές: Μόνο ενωμένοι θα σώσουμε την Ευρώπη από την ακροδεξιά (pics+vid)

«Άνοιγμα» Τσίπρα σε Σοσιαλιστές: Μόνο ενωμένοι θα σώσουμε την Ευρώπη από την ακροδεξιά (pics+vid)

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Βερολίνο - Παρατεταμένα χειροκροτήματα για τις τοποθετήσεις του -Το μεγάλο δίλημμα: «Ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ή θα εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. στη μοίρα της» - Τι είπε για Σκοπιανό, Ασφαλιστικό αλλά και για τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το Σάββατο (10/11/2018) η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη σύμπραξης και συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων, με σκοπό την καταπολέμηση της ακροδεξιάς, κάνοντας άμεσο «άνοιγμα» σε Σοσιαλιστές και Πράσινους να μην επιτρέψουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το «φάντασμα» του λαϊκισμού και την «επέλαση», όπως είπε, «του νεοφιλελευθερισμού».

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες, έκανε από το βήμα ξεχωριστή αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Και οι δύο πρωθυπουργοί κάθισαν στην πρώτη σειρά και όταν ακούστηκε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα το ακροατήριο ξέσπασε σε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Νωρίτερα η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, όταν έφτασε στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου του SPD.

Οι δυο τους συνομίλησαν για λίγο και ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Δείτε σχετικά:

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Τα κυριότερα σημεία της ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «επιτυχία δεν είναι απλώς η έξοδος μιας χώρας από το Μνημόνιο, επιτυχία είναι η αλλαγή των συνθηκών ζωής των πολιτών προς το καλύτερο και η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

«Άρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο πρωθυπουργός.

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού. Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό.

Στηρίξαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο Κοινωνικό Κράτος, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επαναφέραμε την κανονικότητα στα νοσοκομεία και τα σχολεία και αυτή είναι μια αριστερή επιτυχία, η στήριξη της κοινωνίας.

Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο.

Aυτό το καταφέραμε:

  • Έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι.
  • Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.
  • Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος,
  • Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες.

«Αυτή είναι η δική μας επιτυχία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών.

«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειάζεται όμως και αυτοκριτική από όλους μας. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι Σοσιαλδημοκρατία και Αριστερά πρέπει να συμπορευτούν προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων θα έρθει από τα κάτω, ως απαίτηση της κοινωνίας».

Για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αποφασίσαμε ο Ζάεφ κι εγώ να πάμε ένα βήμα μπροστά, ξεπερνώντας στερεότυπα και εθνικιστικές απόψεις και λογικές, σκεπτόμενοι να φέρουμε τους λαούς μας ένα βήμα μπροστά. Φέραμε μια ιστορική συμφωνία στα Βαλκάνια. Είμαστε περήφανοι γι' αυτή την προσπάθεια.

Είμαστε περήφανοι γιατί ξέραμε πως άλλες διαφορές στην περιοχή μας είχαν λυθεί με δάκρυα και αίμα. Κάναμε αυτό το βήμα, τολμήσαμε, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βρήκαμε την αναγκαία στήριξη από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους:

Μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συνταγματικές αλλαγές που αφορούν στη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η αλλαγή βρίσκεται στο γονιδίωμα της Αριστεράς, αλλά η υπαναχώρηση από τις αξίες μας θα είναι καταστροφική», σημείωσε.

«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».

Το μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης: Ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ή θα εγκαταλείψουμε την ΕΕ στη μοίρα της και στο έλεος της ακροδεξιάς. Σας καλώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί, Σοσιαλιστές, Αριστεροί και Πράσινοι να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Δεν βλέπω κανέναν άλλο να μπορεί να υψώσει τέτοιο ανάστημα για την Ευρώπη της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή στην εξαφάνιση του 23χρονου Τάκη: Τι «δείχνει» το κινητό του