ΕΛΛΑΔΑ

Ο χειμώνας του φόβου σε Μάνδρα και Μάτι

Ο χειμώνας του φόβου σε Μάνδρα και Μάτι

«Τις νύχτες που ακούμε τον ήχο της βροχής φοβόμαστε ότι θα επαναληφθεί η περσινή συμφορά», αυτό λένε οι κάτοικοι της Μάνδρας, οι οποίοι ανησυχούν ότι μία νεροποντή, όπως αυτή που προκάλεσε το θάνατο 24 ανθρώπων, θα τους βρει απροστάτευτους.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους στο Μάτι, οι οποίοι φοβούνται ότι, μετά την τραγωδία του καλοκαιριού, τα ελάχιστα απομεινάρια του δάσους δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα νερά και τα φερτά υλικά μιας δυνατής βροχής και θα προκαλέσουν πλημμύρες στην περιοχής τους. Και στη Μάνδρα και στο Μάτι η ανησυχία μεγαλώνει επειδή τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δύο πόλεων δεν έχουν ολοκληρωθεί.

fotia

Στη Μάνδρα όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες θα ολοκληρωθούν σε οκτώ μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η πόλη της δυτικής Αττικής θα είναι θωρακισμένη, αλλά ο φετινός χειμώνας κρύβει κινδύνους. Μια πρώτη γεύση πήραν οι κάτοικοι στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν η κακοκαιρία «Ζορμπάς» προκάλεσε μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα.

Η εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνη και η σύνδεσή του με το ρέμα Σούρες προχωρά και σύντομα θα αρχίσει το πιο απαιτητικό κομμάτι, η υπογειοποίησή του, για να περάσει από τον οικιστικό ιστό. Επίσης προχωρά η διπαλάτυνση του ρέματος Σούρες και η διαπλάτυνση και μετατόπιση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Θήβας, η οποία κινείται παράλληλα με το συγκεκριμένο ρέμα.

Στην άλλη άκρη του Νομού Αττικής, το ενδεχόμενο μίας πλημμύρας απασχολεί έντονα τους κατοίκους στο Μάτι. Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι έστειλε επιστολή στην οποία καταγράφεται η αγωνία τους για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μία καταιγίδα.

Δύο μήνες αργότερα, οι άνθρωποι στο Μάτι περιμένουν την τοποθέτηση κορμοδεμάτων, που μαζί με τους καθαρισμούς των ρεμάτων, θα είναι η βασική άμυνα στα ορμητικά νερά. «Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και υποτίθεται ότι σε ένα μήνα θα αρχίσουν να τοποθετούναι τα κορμοδέματα», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Χρήστος Αναγνώστου, ο οποίος προσθέτει ότι έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός στους κοίτες των ρεμάτων και στους αγωγούς που περνούν κάτω από τους δρόμους.

Μέχρι ωστόσο να ολοκληρωθούν τα απαιραίτητα έργα και στις δύο περιοχές, οι κάτοικοι θα εξακολουθούν να φοβούνται μία νέα καταστροφή που θα τους αναγκάσει να αρχίσουν και πάλι από την αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Βούλα: Τα δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή (pics&vid)