ΥΓΕΙΑ

Εργασία και ορθοστασία: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα

Εργασία και ορθοστασία: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα

Για αρκετούς, η εργασία είναι συνυφασμένη με την πολύωρη ορθοστασία. Φυσικά, κάτι τέτοιο σημαίνει την επιβάρυνση και την έντονη μυϊκή κόπωση των κάτω άκρων.

Πιο απλά, δάσκαλοι, νοσηλευτές, πωλητές, κομμωτές και πολλοί ακόμη επαγγελματίες νιώθουν ένα αίσθημα «βάρους» στα πόδια, τα οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πρήζονται ή να πονάνε.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τους επιστήμονες, οι οποίοι πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας τις επιπτώσεις του προβλήματος που αφορά στην υγεία μας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Maria-Gabriela Garcia, διδακτορικής φοιτήτριας στο τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Factors, η ορθοστασία για πέντε ώρες την ημέρα συμβάλλει στη σημαντική μυϊκή κόπωση. Μάλιστα, κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μακροχρόνιο πόνο στην πλάτη και μυοσκελετικές διαταραχές.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να εργαζόμαστε πιο ξεκούραστα; Ακολουθούν μερικές εύκολες λύσεις, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας στον χώρο εργασίας και όχι μόνο.

Μερικά απλά βήματα αρκούν…

Αρχικά, είναι σημαντικό να μην μένουμε ακίνητοι στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μερικά μικρά βήματα τακτικά, αντί να μένουμε στατικά όρθιοι στη θέση μας.

Παράλληλα, οι διατάσεις μπορούν να φανούν εξίσου χρήσιμες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να κάνουμε σύντομα διαλείμματα για να «τεντωνόμαστε». Το stretching μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον πόνο στο τέλος της εργασίας μας και να έχουμε περισσότερη δύναμη για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που μας περιμένουν εκτός γραφείου. Αρκεί να βάλουμε μία υπενθύμιση στο κινητό μας, για να κάνουμε διατάσεις που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε.

Φυσικά, η γυμναστική είναι μία ακόμη καλή λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με την άσκηση, οι μυς μας δυναμώνουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά δυνατοί ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μία σωστή στάση σώματος, ακόμα και όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι. Επιπλέον, η άθληση σε συνδυασμό με το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας, ανακουφίζοντας τα πρησμένα πόδια…

2 copy

Ιδιαίτερη προσοχή στα παπούτσια

Η άνεση πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε με μεγάλη προσοχή ανατομικά παπούτσια, που θα μας προσφέρουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Μάλιστα, πλέον κυκλοφορούν εξειδικευμένες σειρές, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για επαγγελματίες, που περνούν πολλές ώρες όρθιοι. Για παράδειγμα, τα επαγγελματικά υποδήματα Scholl® διαθέτουν τις καινοτόμες πατενταρισμένες τεχνολογίες της εταιρείας και διαθέτουν μαλακά ένθετα πελμάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης. Έχουν δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες ευεξίας, άνεσης, σταθερότητας και προστασίας των ποδιών.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι όλα τα επαγγελματικά υποδήματα Scholl είναι ανατομικά σχεδιασμένα και πιστοποιημένα ως «Ατομικός Προστατευτικός Εξοπλισμός» (PPE). Ανάλογα με τον κάθε τύπο, μπορεί να έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά, ακόμη και να είναι αντιστατικά, αντιολισθητικά ή αυτοκλιβανιζόμενα.

Για παράδειγμα, το μοντέλο energy plus διαθέτει τεχνολογία Memory Cushion, η οποία ανακουφίζει τα πόδια, ανακατανέμοντας ομοιόμορφα την πίεση που ασκείται σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα, ο εσωτερικός πάτος από αφρώδες υλικό προσαρμόζεται στην ανατομία του παιδιού και ανακτά το σχήμα του μετά από κάθε βήμα! Έτσι, παρέχει απόλυτη άνεση.

3 copy

Τέλος, ακόμη και οι επαγγελματίες που δεν περνούν πολλές ώρες όρθιοι, είναι σημαντικό να φροντίζουν για τα πόδια τους, επιλέγοντας ανατομικά παπούτσια που θα τους επιτρέπουν να κινούνται πιο ξεκούραστα. Για άνεση και στυλ, και ειδικότερα για τις γυναίκες που δεν πρέπει να φοράνε τακούνια ή τελείως flat παπούτσια, η Scholl προσφέρει όχι μόνο αναπαυτικά αλλά και κομψά ανατομικά υποδήματα. Οι απίστευτα ελαφριές και εξαιρετικά μαλακές Akita μπαλαρίνες, τα κλασικά και διαχρονικά Phillis και τα μοντέρνα μποτάκια Peyton είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές με τεχνολογία Memory Cushion.

4

Με μία επίσκεψη στο φαρμακείο ή στο site της εταιρείας μπορείς να ανακαλύψεις πολλά ακόμη σχέδια για να εργάζεσαι, να περπατάς και να ζεις νέες εμπειρίες πιο ξεκούραστα.