ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, αν δεν ηρεμήσουν οι Τούρκοι

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, αν δεν ηρεμήσουν οι Τούρκοι

Γιώργος Κατρούγκαλος | τουρκικές προκλήσεις: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, άφησε να εννοηθεί την Πέμπτη (29/11/2018) ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Άγκυρα βρίσκεται προς στιγμήν στον «αέρα», εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η επίσκεψη του κ. Τσίπρα «θα υλοποιηθεί, εφόσον υπάρχουν οι όροι να προωθηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ωστόσο, εκτίμησε πως η πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό συνιστά «δείγμα πρόθεσης για επανεκκίνηση του διαλόγου από την Τουρκία».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις τουρκικές προκλήσεις, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «σπασμωδικές κινήσεις της Άγκυρας», τις οποίες απέδωσε στη διεθνή απομόνωσή της, ενώ τόνισε πως «η Αθήνα επιλέγει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης».

«Όταν ακούμε στην τουρκική Βουλή ότι θα πρέπει να ξανακάνει διακοπές ο Αττίλας στην Κύπρο, δεν θα απαντάμε σε αυτή τη ρητορική ότι “θα σας πάμε στην Κόκκινη Μηλιά”», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Όταν λέμε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας εννοούμε να αποτραπεί ατύχημα. Ένα γεγονός στο Αιγαίο και να μη χρειαστεί να προστρέξουμε σε τρίτους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τη σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίου και δημοσίευμα τουρκικού πρακτορείου περί μειωμένης ελληνικής παρουσίας γύρω από τα Ίμια, επανέφερε από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο τους, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων.

«Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι σαφές. Στην Ελλάδα είμαστε συστρατευμένοι στο να στέλνουμε σαφές μήνυμα πως η προκλητικότητα δεν είναι ανεκτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Για «χαμηλό δείγμα προπαγάνδας» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το επίμαχο τουρκικό δημοσίευμα. «Είναι ποτέ δυνατόν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγκαταλείψουν μια σπιθαμή ελληνικού εδάφους;», διερωτήθηκε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν αποτελεί δείγμα ισχύος αλλά αδυναμίας σε αντίθεση με τη χώρα μας, η οποία αναβαθμίζει συνεχώς την ισχύ της».

«Προσπάθησε να ματαιώσει τα δικαιώματα της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους. Απέτυχε. Για πρώτη φορά άκουσε από την Ε.Ε να στηλιτεύεται η πολιτική της στο Αιγαίο. Πότε άλλοτε σε μια τριετία τόσοι ξένοι ηγέτες επισκέφθηκαν τη χώρα μας; Τι δείχνουν αυτά παρά την αναβάθμιση της ισχύος της χώρας; Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς πρέπει να εκπέμπουμε το στίγμα της υπεύθυνης δύναμης», κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα κάνετε την αίτηση - Πόσα χρήματα θα πάρετε