ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί προμηνύουν εμφύλιο! (videos+photos)

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί προμηνύουν εμφύλιο! (videos+photos)

Όλο και πιο δυνατά βρυχάται η κραυγή του εμφυλίου από τα σπλάχνα της Ουκρανίας, καθώς ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε πιστούς της κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους στην Οδησσό (το ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα)κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, τουλάχιστον 31,, βρήκαν φρικιαστικό θάνατο από ασφυξία ή πηδώντας από τα παράθυρα, καθώς εγκλωβίστηκαν σε κυβερνητικό κτίριο, το οποίο πυρπόλησαν εθνικιστές Ουκρανοί.

Φιλορώσοι, αφού κατέλαβαν το Trade Unions House, ανέβηκαν στη στέγη του εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ στους διαδηλωτές υπέρ της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα από τα παράθυρα του κτιρίου, πριν ξεσπάσει φωτιά στην είσοδο και επεκταθεί. Τότε αρκετοί «κρεμάστηκαν» από τα παράθυρα, την ίδια ώρα που το πλήθος τούς έριχνε σχοινιά για να τους βοηθήσει να κατέβουν.

Αρχικά, πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 38. «Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό. 38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδηξαν από τα παράθυρα», ήταν τα λόγια του.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο αναθεώρησε τον προηγούμενο απολογισμό των θυμάτων, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 31.

Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα, όταν αρκετές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, αφού πέταξαν μολότοφ, επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού. Στην πορεία συμμετείχαν οπαδοί τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, κάποιοι από αυτούς φορούσαν μπλούζες με λογότυπο του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, κρατώντας αλυσίδες, ρόπαλα και ασπίδες.

Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει το θάνατο τριών ατόμων (ένα από τα θύματα ήταν διαδηλωτής που δέχθηκε σφαίρα στον πνεύμονα), αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως, τόνισαν ότι έμεινε άπραγη, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί και από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα ξημερώματα στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία βρίσκονταν πριν στα χέρια των φιλορώσων.

Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ, οι Ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους, οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα, απαιτώντας να επιστρέψουν σπίτι τους. «Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», έκραζαν. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας», φώναξε μια άλλη κάτοικος.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε, όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών.

Τέτοιες ενέργειες φέρουν την υπογραφή «επαγγελματικών ομάδων δολιοφθορέων» και «στρατιωτών ή ξένων μισθοφόρων», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μιχάιλο Κοβάλ, που έχει μεταβεί στην περιοχή με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ένας ακόμη πιλότος, που είναι σοβαρά τραυματισμένος, κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε από φιλορώσους ακτιβιστές δείχνει άνδρες να τραβούν τον πιλότο έξω από ένα όχημα και έναν γιατρό να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

«Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με βαριά όπλα, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών», σημείωσε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν εμπλακεί σε μια «πλήρη μάχη με επαγγελματίες μισθοφόρους».

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ τόνισε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Την ίδια ώρα, ένας φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν σε σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ (χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι), ενώ μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών, η Στέλα Χορόσεβα, είχε πει νωρίτερα ότι τουλάχιστον ένας ακτιβιστής σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε, στη διάρκεια της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων σε άλλα σημεία ελέγχου έξω από τη Σλαβιάνσκ.

Από την πλευρά του, ένας ακόμα φιλορώσος δήλωσε, στο Γερμανικό Πρακτορείο, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο μακριά από το κέντρο.

Νωρίτερα, μέλη ομάδων «αυτοάμυνας», με στολές παραλλαγής, είχαν παραταχθεί κοντά στο δημαρχείο.

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της Σλαβιάνσκ πάντως, Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ζήτησε - μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος - από «τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να μην βγουν από τα σπίτια τους» και από «όλους τους άνδρες που διαθέτουν όπλα να βοηθήσουν τους αυτονομιστές».

«Η πόλη μας δέχεται επίθεση (…) έχουμε υποστεί απώλειες», πρόσθεσε. «Θα υπερασπιστούμε την πόλη μας, θα κερδίσουμε», υπογράμμισε στο βίντεο όπου εμφανίζεται με στολή παραλλαγής και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Νέες συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ - Πυρά και εκρήξεις