ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί ζήτησε ο Δένδιας τριμερή συνάντηση με Γερμανία, Λιβύη - Ποια τουρκική κίνηση περιμένει η Αθήνα

Γιατί ζήτησε ο Δένδιας τριμερή συνάντηση με Γερμανία, Λιβύη - Ποια τουρκική κίνηση περιμένει η Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει τον λόγο που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Λιβύης και την κίνηση που αναμένει η Αθήνα από την Άγκυρα.

Στις 21 Απρίλιου 2020, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤPAO υπέβαλε αίτημα για να κάνει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη μέχρι και 6νμ από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στις 30 Μαΐου η αίτηση αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Στην αίτησή της τότε η TPAO, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας- είχε χωρίσει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σε 24 οικόπεδα, στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου και ζητούσε να στείλει γεωτρύπανο μέχρι την περιοχή που αρχίζει -κατά την Άγκυρα-η ΑΟΖ της Λιβύης.

Η Αθήνα απάντησε με διάβημα , στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας, και ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι πρόκειται για αίτημα για έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Από τότε το θέμα με την άδεια παραμένει τυπικά σε εκκρεμότητα. Το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας δεν προχώρησε αυτό το αίτημα.

Αναλυτές από την Άγκυρα δεν αποκλείουν ότι είναι θέμα χρόνου ο Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή που εμπίπτει στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ήδη ο απόστρατος αντιναύαρχος, πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ και «αρχιτέκτονας» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου Τζιχάτ Γιαϊτζί, με συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Sözcü, το είπε ξεκάθαρα:

«Οταν έγινε ο διαγωνισμός για την άδεια, ελπίζαμε ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινούσε γεωτρήσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη.... Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα ίδια μας τα χέρια».

Θα επιτρέψει λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν να «ακυρωθεί η συμφωνία της Λιβύης με τα ίδια τους τα χέρια;»

Η Αθήνα λοιπόν την αναμένει αυτή την κίνηση, αναμένει να δώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας πράσινο φως στο Υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσει.

Για αυτό και Νίκος Δένδιας πήρε την πρωτοβουλία ώστε να προσκληθεί η υπουργός εξωτερικών της Λιβύης στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο που πραγματοποιείται σήμερα. Κανόνισε επίσης και τριμερή συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας καθώς την Πέμπτη στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη στην Τρίπολη με τη συμμετοχή των χωρών που μετείχαν και στη διάσκεψη του Βερολίνου τον περασμένο Ιούνιο.

Πληροφορίες λένε, ότι στην Τρίπολη ότι θα δώσει το «παρών» και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού η Τουρκία συμμετείχε στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Κάτι που θα σημαίνει ότι Δένδιας και Τσαβούσογλου θα καθίσουν για πρώτη φορά μαζί επί λιβυκού εδάφους με το τουρκολιβυκό μνημόνιο να βρίσκεται ανάμεσά τους στο τραπέζι την ώρα που θεωρητικά, ή όχι, θα μιλάνε για την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού

The Voice: Παπαρίζου και Ρουβάς χόρεψαν τσάμικο – Η «Ιτιά» που τους μεράκλωσε!

Σέρρες: Ο δολοφόνος του 20χρονου κατηγορείται και για βιασμό 16χρονης