ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πώς βλέπει η Αθήνα την παραίτηση Ζάεφ και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Ζόραν Ζάεφ
Η παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων φέρνει εξελίξεις στα Βαλκάνια.
INTIME / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προβληματισμός στην Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η παραίτηση Ζάεφ και ο δίαυλος Σερβίας – Τουρκίας στο προσκήνιο.

Πίσω από την προσεκτική διατύπωση του Νίκου Δένδια που μίλησε για «φυγόκεντρες δυνάμεις που επιθυμούν να επαναχαράξουν την περιοχή των Βαλκανίων», υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός ότι η Τουρκία θα εντείνει την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια που μεθοδευμένα καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια.

Στο υπουργείο εξωτερικών μιλάνε για τον μανδύα που φορά η Άγκυρα της δήθεν αναπτυξιακής βοήθειας, της δήθεν ιστορικής πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης για να προωθήσει τη δική της ατζέντα σε χώρες των Βαλκανίων.

Για παράδειγμα, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας στη χώρα μας, υπάρχει και δυσφορία και προς το Βελιγράδι που παρά τους ιστορικούς μας δεσμούς ανέχεται τη στάση της Τουρκίας.

Θυμίζω άλλωστε τα εγκώμια του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς με τον Ταγίπ Ερντογάν που μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του στα Βαλκάνια και ότι η Τουρκία είναι εγγύηση για σταθερότητα.

Η Σερβία με την Τουρκία έχουν ανεπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία, ανταλλάσσουν στρατιωτικές πληροφορίες, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα. Υπάρχει λοιπόν δυσαρέσκεια στη Σερβία και ως προς την άμυνα.

Σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών ότι η παραίτηση Ζάαεφ θα οδηγήσει σε εθνικιστική ρητορική που ενδεχομένως να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να επανακαθορίσει τη εθνική τη θέση σε ότι αυτό συνεπάγεται στις διπλωματικές μας σχέσεις μας,

Άλλωστε, ακόμη εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο η επικύρωση των δύο μνημονίων συνεργασίας για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Και κάτι μου λέει ότι με αυτές τις εξελίξεις ίσως και να μην επικυρωθούν ποτέ...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Λακωνία: Θρήνος για τα αδέρφια που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – «Μαζί στη ζωή και τον θάνατο»

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί