ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί ενοχλεί την Τουρκία η Αλεξανδρούπολη - Σενάρια για πιθανά αντίμετρα και από τη Ρωσία

Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξία Τασούλη αναλύει τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την ενισχυμένη παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη
Twitter

Η Αλεξία Τασούλη αναλύει τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την ενισχυμένη παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εν πτήσει από τη Ρώμη προς την Άγκυρα μόλις είχε ολοκληρωθεί η σύνοδος των G 20, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τους είπε για την μελλοντική εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. «Τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας».

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, το εξήγησε λίγο παραπάνω. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, είπε, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στην Μαύρη θάλασσα όπου εκεί διαδραματίζει ρόλο και η Ρωσία.

Ούτε η Άγκυρα, ούτε η Μόσχα θέλουν να υποστούν τις όποιες συνέπειες της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ποιες είναι οι συνέπειες; Ότι οι Αμερικανοί θα μπορούν και με την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα να έχουν διευρυμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της Αλεξανδρούπολης.

Η Αλεξανδρούπολη, η δεύτερη αμερικανική βάση μετά τη Σούδα μετατρέπεται σε παρατηρητήριο. Διότι θα μπορεί να επιβλέπει όποιο ρωσικό πλοίο βγαίνει από τα στενά του Βοσπόρου. Επιπλέον η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.

Μια ενδεχόμενη αντίδραση θα ήταν, εκτιμούν Έλληνες διπλωμάτες να επιχειρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν να εμποδίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία του προέδρου της Τουρκίας είναι μήπως οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αναθεώρηση της διεθνούς Συνθήκης του Μοντρέ του 1936.

Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει την πρόσβαση της κάθε χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και αναθέτει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελλίων, καθώς και τη δικαιοδοσία της ρύθμισης του διάπλου των πολεμικών σκαφών και τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ενωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

Καθόλου τυχαία λοιπόν ο πρέσβης της Τουρκίας, σε ομιλία του σε συνέδριο της Θεσσαλονίκης δεν ανέφερε τη Ρωσία και τον ρόλο της στη Μαύρη θάλασσα.

Διότι η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη φέρνει πιο κοντά τον Ερντογάν με τον Πούτιν στη Μαύρη θάλασσα. Άλλωστε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα δεν έχει αποκλείσει πιθανά αντίμετρα λόγω της εγγύτητας των δυνάμεων αυτών προς τη Ρωσία.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Αμερικανός πρέσβης ετοιμάζεται να επισκεφτεί ξανά την Αλεξανδρούπολη τις επόμενες ημέρες, αφού αναμένεται να φτάσει νέα δύναμη Αμερικανών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Αλλά όπως είπε ο κ. Πάιατ αυτές οι κινήσεις δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας και ο Τούρκος πρέσβης, όπως είπε, τον πιστεύει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νυχτερινό lockdown στην Ελλάδα; Κατηγορηματικό όχι της κυβέρνησης

Ανατροπές στη φορολογική ενημερότητα από το 2022 – Τι αλλάζει

Καιρός – Αρναούτογλου: Έτσι θα κυλήσει γενικά ο Νοέμβριος – Δείτε χάρτη