ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πότε θα επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα Ν/Α της Κρήτης αλλά και στο Αιγαίο;

χωρικά ύδατα
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στους σχεδιασμούς του υπουργείου εξωτερικών
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο», για την επέκταση των χωρικών υδάτων που βρίσκεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου εξωτερικών

H Toυρκία έψαχνε αφορμή για να θέσει στην επικαιρότητα το θέμα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων, διότι γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, και με χάρτες και τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ νοτιοανατολικά της Κρήτης και στη συνέχεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ετοιμότητα της Αθήνας της προκαλεί εκνευρισμό, διότι η επέκταση των χωρικών υδάτων νοτιονατολικά της Κρήτης θα επικαλύψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ οι δηλώσεις του Χουλουσι Ακάρ ότι το Καστελόριζο απέχει μόλις 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές μαρτυρούν επίσης νευρικότητα.

Η αφορμή στάθηκε από τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος έχει κύρος, γνώσεις για τα ελληνοτουρκικά, όμως δεν αποτελεί υπό την παρούσα κυβέρνηση στέλεχος στο υπουργείο Εξωτερικών που έχει άμεση γνώση των εν εξελίξει διαβουλεύσεων με την Άγκυρα είτε στις διερευνητικές επαφές είτε σε ανώτατο επίπεδο.

«Ενώ η Ελλάδα είναι καλόπιστη και προχωρά με μια σειρά προτάσεων δεχόμαστε ίσως και τα 10νμ αιγιαλίτιδας ζώνης, η Τουρκία αρνείται να μας δώσει και τη δυνατότητα να έχουμε αιγιαλίτιδα ζώνη 10, 12 νμ και στα ηπειρωτικά εδάφη» ήταν η ακριβής δήλωση που προκάλεσε επικοινωνιακή καταιγίδα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Το θέμα είναι ότι δεν διευκρίνισε ο κ. Ροζάκης αν και πότε δεχτήκαμε εύρος 10 νμ.

Και όσο το υπουργείο δεν απαντά ξεκάθαρα, το ερώτημα θα παραμένει μέχρι να πάρουμε τη γενναία απόφαση επέκτασης των υδάτων στο Αιγαίο. Για αυτό, όμως, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση