ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το ενεργειακό παζλ στην Ανατολική Μεσόγειο και η σιωπή του Ισραήλ

east med
Σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματία των αγωγών αερίου...
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Η, επί της ουσίας, απόσυρση ενδιαφέροντος των Αμερικανών από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med άλλαξε τα σχέδια του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας με αποτέλεσμα όλοι οι παίκτες της περιοχής να επανατοποθετούνται στην ενεργειακή σκακιέρα.

Λίγο πριν από το «ναυάγιο» του Εast Med, υπήρχε η πρόταση που είχε διατυπωθεί από το Κάιρο προς την ελληνική κυβέρνηση, το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν να πάει στην Αίγυπτο, από εκεί με αγωγό ξηράς να φτάσει μέχρι τα σύνορα με τη Λιβύη και από εκεί με πλοία να πάει στην Κρήτη.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε ξανά στο τραπέζι τη δική του πρόταση, ένα υποθαλάσσιο αγωγό από το Λεβιάθαν μέχρι την Τουρκία.

Το Ισραήλ ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί για το non paper των Αμερικανών, ενώ σχεδιάζεται συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ιτσχάκ Χέρτζοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές από το Τελ Αβίβ, ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία της συνάντησης, ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως δεν μεταβάλλεται η στρατηγική σχέση του Ισραήλ με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Σε όλα αυτή τη διπλωματική κινητικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εδραιώσει τις συμμαχίες της, ενώ ικανοποιημένη δηλώνει από την τοποθέτηση των Αμερικανών που στηρίζουν τις συμμαχίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αλλά την ίδια ώρα φαίνεται να ζητούν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο να τα βρούνε με την Τουρκία…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντάφης στο Newsbomb.gr: «Έρχεται ψύχος διαρκείας - Ισχυρότερο από την Μήδεια το νέο κύμα»

Survivor Spoiler: Βαριές κουβέντες από Μυριέλλα και Κατσαούνη – Απών ο Βαλάντης από το Συμβούλιο

Ινδία: Γεννήθηκε μωρό με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια - Σκληρές εικόνες