ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί ήταν λάθος το «Μητσοτάκης γιοκ»

Γιατί ήταν λάθος το «Μητσοτάκης γιοκ»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη λάθος απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κόψει τις «γέφυρες» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να κλείσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει πολύ μεγαλύτερες παρενέργειες από ότι μια οποιαδήποτε προκλητική δήλωση Τούρκου αξιωματούχου κατά της Ελλάδας. Η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. και μάλιστα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου του, ότι για εκείνον «δεν υπάρχει Μητσοτάκης» και ότι δεν θα ξανασυναντηθεί μαζί του είναι επί της ουσίας ένα μανιφέστο της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Διότι έδωσε τη σκυτάλη να ακολουθήσουν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι προκειμένου να εκφράσουν την πίστη τους στον Τούρκο πρόεδρο.

Έτσι πρώτος - πρώτος ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάν Ονάλ, έσπευσε να στείλει ένα mail στον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ότι πρέπει να αναβληθεί η συνάντησή τους η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου. Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι αν κάτι πήγαινε καλά στα ελληνοτουρκικά, παρά την ένταση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ήταν το γεγονός ότι οι δύο συγκεκριμένοι υφυπουργοί Εξωτερικών είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ένα κανάλι διαλόγου για τη λεγομένη «θετική ατζέντα».

Έτσι, είχαν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία ανάμεσα στο «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας «Invest in Turkey», είχε συσταθεί Κοινή Επιτροπή για τον Τουρισμό και είχε επανεργοποιηθεί η Μικτή Οικονομική Επιτροπή.

Υπήρχαν επίσης διαβουλεύσεις για τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, για τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η ακύρωση του επόμενου γύρου των διαβουλεύσεων παγώνει έστω και προσωρινά οποιαδήποτε πρόοδο αυτών των μέτρων, που η αλήθεια είναι ότι έβλεπαν θετικά οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονταν αρκετούς τουρίστες από την Τουρκία κάθε χρόνο.

Εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο υφυπουργός ενέργειας, Δρ. Αλπαρσλάν Μπαιρακτάρ, ο οποίος είχε αποδεχτεί πρόσκληση να μιλήσει στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

To ντόμινο των εξελίξεων, από αυτή την ατυχέστατη δήλωση Ερντογάν, δεν σταματά εδώ. Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Διαβαλκανική Σύνοδος τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Κάθε χρόνο προσκαλείται η Τουρκία, πέρυσι μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια. Οικοδεσπότης θα είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έστειλε πρόσκληση και στην Άγκυρα, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει αν και σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί. Το να μην δώσει το «παρών» ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται αναμενόμενο, όμως, ερώτημα είναι αν θα εκπροσωπηθεί με Υπουργό, ακυρώνοντας έτσι την οδηγία του ίδιου ότι «δεν υπάρχει Μητσοτάκης». Θα συναντήσει υπουργός της Τουρκίας έναν πρωθυπουργό που «δεν υπάρχει»; Αν πάλι εκπροσωπηθεί με τον Τούρκο πρέσβη ή ακόμη χειρότερα να μην εκπροσωπηθεί η χώρα από κανέναν και μείνει η καρέκλα κενή θα πρόκειται για διπλωματικό ατόπημα απέναντι σε όλους τους άλλους ηγέτες-προσκεκλημένους.

Και αφήνω για το τέλος τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου όπου Μητσοτάκης-Ερντογάν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι στη Μαδρίτη. Αλλά, φαντάζομαι, για τον Τούρκο πρόεδρο οι χώρες - μέλη δεν είναι 30 αλλά 29 επομένως θα κάνει ότι δεν αναγνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα πώς θα λάβουν από κοινού αποφάσεις για το μέλλον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ας ρωτήσουμε κανένα μικρό παιδί. Αυτά ξέρουν να συμπεριφέρονται όταν τσακώνονται με τους συνομήλικους φίλους τους…